• Καλλικράτης: Για τις ανάγκες των πολιτών

  Οι δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες, μας υποδεικνύουν την ανάγκη η διακυβέρνηση Παπανδρέου να ταυτιστεί με μεγάλες αλλαγές, και ανατροπές στο κράτος, στην οικονομία, στους θεσμούς, στην αυτοδιοίκηση.

   

  Το Πρόγραμμα Καλλικράτης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βασική συνιστώσα του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Μπορεί να είναι η μεγάλη τομή που θα δώσει αναπτυξιακή ανάσα στη διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, την οικονομία, στους θεσμούς. Βασική προϋπόθεση είναι η αποσύνδεσή του από κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, μικροκομματικές αντιλήψεις και ιδιωφελείς σκοπιμότητες.

   

  Το Πρόγραμμα Καλλικράτης είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καταστούν ανταγωνιστικοί οι δήμοι της χώρας μας. Και ανταγωνιστικός είναι ο δήμος που διασφαλίζει αποτελεσματική πολιτική διεύθυνση και διοίκηση, σύγχρονο δίκτυο υποδομών, επαρκή προπανεπιστημιακή εκπαίδευση, ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, απαραίτητες κοινωνικές υποδομές. Ανταγωνιστικός είναι ο δήμος που σέβεται το περιβάλλον, ακολουθεί ενιαίους κανόνες οικιστικής ανάπτυξης, συνθέτει τη διαφορετικότητα της κάθε περιοχής.

   

  Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή μου, τον Πειραιά, θεωρώ επιβεβλημένη και αναγκαία τη μητροπολιτική του οργάνωση, η οποία θα περιλαμβάνει τον Πειραιά και τους δήμους της Β” Πειραιά. Άλλωστε, χρόνια τώρα, οι δήμοι της Α” και Β” Πειραιά λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

   

  Βεβαίως, ο μητροπολιτικός Πειραιάς σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά ούτε καταργεί τις αυτόνομες αυτοδιοικητικές δομές της πρωτοβάθμιας διοίκησης. Στην ουσία, λειτουργεί σαν ομπρέλα για την επεξεργασία, τη μελέτη, το συντονισμό, την υλοποίηση, μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

   

  Η μητροπολιτική οργάνωση υπαγορεύεται από την ανάγκη ενιαίου σχεδιασμού όλων των μεγάλων αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παρεμβάσεων.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα που σχεδιάζει ο ΟΛΠ περιμετρικά στο λιμάνι, αλλά και σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο μέχρι το Πέραμα. Οι παρεμβάσεις αυτές καθιστούν αναγκαίο τον Μητροπολιτικό Πειραιά. Άλλωστε, στον Πειραιά χτυπά η καρδιά της ναυτιλίας, του πιο σημαντικού και καίριου πυλώνα για την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

   

  Οι αυτοδιοικητικές δομές οφείλουν  να έχουν τη δυνατότητα της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, να εξασφαλίζουν αποτελεσματικά απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Να διαθέτουν σχέδια, τεχνικές και επιστημονικές υποδομές ώστε να μπορούν να υλοποιούν έργα μεγάλης εμβέλειας. Οι δήμοι του Πειραιά μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες αναπτυξιακές επενδύσεις επ” ωφελεία των κατοίκων τους.

   

  Ως Βουλευτής της Β” Πειραιά πιστεύω ότι το Πρόγραμμα Καλλικράτης μπορεί ν” αποτελέσει σημαντικό αιμοδότη για όλες τις περιοχές της εκλογικής μου περιφέρειας. Αρκεί να είμαστε τολμηροί, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τις αναπτυξιακές, οικιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές μας παρεμβάσεις με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και τα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών.