• Κατάλυση του Αρχαιολογικού Χώρου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας με απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου

    «Κατάλυση του Αρχαιολογικού Χώρου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας με απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου»

    Ο υποβιβασμός ενός τόπου από ιδιωτικά συμφέροντα είναι κάτι σύνηθες για την ελληνική επικράτεια. Όταν όμως με αυτά τα συμφέροντα συναινεί με την ανοχή της και η Πολιτεία, τότε επιβάλλεται να αναζητήσουμε το γιατί…

    Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής β΄ Πειραιά Δημήτρης Λιντζέρηςγια τη Σαλαμίνα «ο θαλάσσιος χώρος μπροστά από την Κυνόσουρα του Δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνας έχει ανακηρυχτεί σε ζώνη Α ΄προστασίας ».

    Αυτό σημαίνει ότι καμία επιπλέον δραστηριότητα δε μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στο χώρο αυτό. Ενώ επιβάλλεται να απομακρυνθούν κι ήδη υπάρχουσες.

    Παρ΄ όλα αυτά και σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας, το  κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε  για την αύξηση μήκους του δεξαμενόπλοιου διαχωρισμού πετρελαιοειδών αποβλήτων εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου απέναντι από η Χερσόνησο της Κυνόσουρας όπου έχει εντοπιστεί ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων.   Για την ακρίβεια δεξαμενόπλοιο μήκους 174μ., θα αντικατασταθεί με άλλο μήκους 261 μ.

    «Κι ενώ σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του 2005 που συνοδεύει την άδεια λειτουργίας του δεξαμενόπλοιου ορίζεται σαφώς ότι μετά το 2005 που συνοδεύει την άδεια λειτουργίας του δεξαμενόπλοιου ορίζεται σαφώς ότι μετά το 2012 θα πρέπει να αναζητηθεί νέα θέση, με παρέμβαση του Γ.Γ. του Υπουργείου και προέδρου του συμβουλίου κ. Χρ.Ζαχόπουλου, απαλείφθηκε ο σχετικός όρος από τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του συμβουλίου.

    Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει την έγκρισή του για τη λειτουργία του δεξαμενόπλοιου με όρους δυσμενέστερους για τον αρχαιολογικό χώρο από ότι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση».

    Αντίθετα επίσης από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού προς τον βουλευτή στις 24-10-2006, ότι στην  περιοχή σχεδιάζονται ευρύτερες παρεμβάσεις που θα αναστρέψουν τη βεβαρημένη κατάσταση και θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο, όλα κινούνται αντίθετα γι΄ αυτό και ερωτάται εκ νέου ο Υπουργός Πολιτισμού:

    *αν θα αποδεχθεί τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ κι αν θα υπογράψει τη σχετική απόφαση με την οποία η λειτουργία του δεξαμενόπλοιου θα προσβάλει και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον αρχαιολογικό χώρο;

    *η λειτουργία της πλωτής εγκατάστασης είναι επιβεβλημένη από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και ουδείς αμφιβάλλει γι΄ αυτό. Όμως γιατί εκεί κι όχι κάπου αλλού;

    *ποιες εντολές έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να αναδειχθεί ο χώρος σε σύμβολο παγκόσμιας ιστορίας;

    *ποιες ευρύτερες παρεμβάσεις σχεδιάζονται στην περιοχή; ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

                                                                                      Από το Γραφείο Τύπου