• Καταπολέμηση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Το ολυμπιακό πνεύμα γεννήθηκε στη χώρα μας και έχει πράγματι ουσιώδη συμμετοχή στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Την κληρονομιά αυτή έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε σαν θεματοφύλακές της. Και με σειρά μέτρων να την υπηρετούμε και να την καλλιεργούμε στα καθ” ημάς.

    Κάθε αθλητικός νόμος πρώτιστα οφείλει να στοχεύει στη διαρκή βελτίωση της πολιτείας σαν εποπτεύουσας αρχής στα αθλητικά πράγματα. Να στοχεύει στην ενημέρωση, στην καθοδήγηση, στην εμπέδωση των υψηλών αρχών του αθλητισμού, στα όργανα της πολιτείας, στους διοικούντες στον αθλητισμό και στους αθλούμενους. Να απαντά πειστικά και αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις αλλά και στα νοσηρά φαινόμενα που αποτελούν παγκόσμια πραγματικότητα. Να προωθεί τον ερασιτεχνικό, μαζικό και σχολικό αθλητισμό. Να βελτιώνει διαρκώς τη χρηματοδότησή του που απορρέει από συνταγματική υποχρέωση και άλλα βέβαια που θ” αναδεικνύουν τον παιδευτικό ρόλο του αθλητισμού, θ” αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό ως πολιτισμό, ως αγωγή και βελτίωση της σωματικής, ηθικής και πνευματικής προσωπικότητας του ανθρώπου.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Όλ” αυτά βέβαια είναι άγνωστες έννοιες και άγνωστες λέξεις για την Κυβέρνηση, γι” αυτό και απουσιάζουν εκκωφαντικά από το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, το οποίο κινείται σε μια συγκεντρωτική, ιδιώνυμη, επικοινωνιακή, κατασταλτική και κομματική λογική.  Χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και παλινωδίες που εντέλει θα αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας ή στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελέσει γράμμα κενό περιεχομένου.

    Όσον αφορά την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Η αρχική πρόθεση των συντακτών του νόμου επεδίωκε κρατική παρέμβαση σε αναγνωρισμένα από δικαστικές αρχές, μη κερδοσκοπικά σωματεία. Κάτι που αποτελούσε κατάφορη παραβίαση βασικών αρχών του Συντάγματος. Ευτυχώς μετά από τις αντιδράσεις και της ΕΠΑΕ  και των συνδέσμων των φιλάθλων, ο κύριος Υπουργός βελτίωση τις διατάξεις οι οποίες όμως εξακολουθούν να κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Πολλές δε διατάξεις, όπως αυτή της κατάργησης της ζώνης των φιλοξενουμένων οπαδών στα γήπεδα αλλά και των μετακινήσεων, βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές της UEFA.

    Το νομοσχέδιο αδυνατεί να ερμηνεύσει τα αίτια της βίας στο χώρο του αθλητισμού και ν” απαντήσει θετικά με σειρά μέτρων και τομών. Επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στις ΠΑΕ. Καμία πρόνοια για δημιουργία αθλητικής παιδείας κανένα μέτρο υπέρ του σχολικού αθλητισμού,  καμία κινητοποίηση των ανθρώπων του αθλητισμού στη λογική της ανάδειξης και της καλλιέργειας του πραγματικού αθλητικού πνεύματος στους οπαδούς. Πουθενά δεν υπάρχει η λέξη πρόληψη.

    Κύριε Υπουργέ, δε θα λύσετε το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Πρόκειται για μια τρύπα στο νερό. Και εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε σκηνές βίας είτε εντός είτε εκτός των γηπέδων την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

    Η φαρμακοδιέγερση στις μέρες μας αποτελεί τη μάστιγα του αθλητισμού, υπονομεύει τη φύση του και αλλοιώνει την υπόστασή του. Είναι φαινόμενο διεθνές και πολύπλοκο. Είναι αποκύημα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Πίσω από αυτό το νοσηρό φαινόμενο κρύβονται συμφέροντα πολυεθνικών εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφές αλλά και εθνικές πολιτικές.

    Επί 5 χρόνια, η Κυβέρνση που διαχειρίζεται τα αθλητικά ζητήματα της χώρας δεν έπραξε το παραμικρό για να βελτιώσει την κατάσταση. Αντιθέτως, μάλιστα, πολλές περιπτώσεις ντοπαρισμένων αθλητών σκίασαν το αθλητικό κύρος της χώρας μας.

    Η ηγεσία του υπουργείου αθλητισμού έχει αναμφίβολα ευθύνες. Εμείς βέβαια δεν της καταλογίζουμε εκείνο που μας καταλόγισε εμάς στο παρελθόν διότι εμείς λειτουργούμε υπεύθυνα. Αποτελεί όμως γεγονός ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. αποτελεί μια μαύρη τρύπα για την εξέλιξη του αθλητισμού στη χώρα μας.

    Ο σχολικός αθλητισμός πνέει τα λοίσθια. Μαζικός αθλητισμός δεν υπάρχει. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει εγκαταλειφθεί. Οι ομοσπονδίες υποχρηματοδοτούνται. Ο πρωταθλητισμός χειμάζεται.  Οι ρυθμίσεις που κατατίθενται, δεν είναι παρά κατασταλτικές και εισαγγελικές. Σας λέω ότι δε θα αποδώσουν τίποτα.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Στην εποχή της διαπλοκής, των κουμπάρων, των συζύγων, τώρα τελευταία, και των golden boys το ν” αναφέρεται κανείς σε ένα θέμα που προβάλλει ως ασήμαντο ή έλασσον ,ίσως θεωρηθεί ότι στερείται σημασίας. Πάντα όμως πιστεύω στην αλήθεια της φράσης του Οδυσσέα Ελύτη «πολλά μέλλει να μάθεις αν το ασήμαντο εμβαθύνεις»

    Το άρθρο 10 αναφέρεται στα της φιλίππου ενώσεως του ιπποδρόμου. Το άρθρο αυτό κατατίθεται σε περίοδο μεγάλης κρίσης του χώρου και έντονων συγκρούσεων.

    Αποτέλεσμα των οποίων είναι το τελευταίο έτος να μην έχει διεξαχθεί το 1/3 των ιπποδρομιακών ημερών. Η κυβερνητική πολιτική στο χώρο είναι σπασμωδική έως ανύπαρκτη. Τα ελλείμματα του ΟΔΙΕ συνεχώς διογκούνται. Οι διοικήσεις εναλλάσσονται η μία την άλλη, 3 διαφορετικές σε 4 χρόνια.

    Αντί λοιπόν, να επιδιωχθεί η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της φιλίππου ενώσεως, κατόπιν διαλόγου μαζί της. Αντί να επιδιωχθεί η αρμονική συνεργασία των δυο ιπποδρομιακών αρχών του ΟΔΙΕ και της φιλίππου ενώσεως, αντί να επιδιωχθεί η οικονομική εξυγίανση και βιωσιμότητα του ΟΔΙΕ,  αυτό που επιδιώκεται στην ουσία είναι η κατάργηση της φιλίππου ενώσεως και η υποκατάστασή της από τους υπουργούς αθλητισμού και πολιτισμού οι οποίοι εναγορεύοντια σε υπέρ ελλανοδίκη σε υπέρ ιπποδρομιάρχη και σε επιδιαιτητή των δύο ιπποδρομιακών αρχών.

    Ποτέ στο παρελθόν Υπουργός Αθλητισμού δεν παρενέβαινε στη λειτουργία του ιπποδρόμου και στις αποφάσεις των επιτροπών ελέγχου.

    Ο κύριος Λιάπης νομοθετεί το δικαίωμα στον εαυτό του να αλλάζει τους κώδικες ιπποδρομιών όποια στιγμή θέλει και να παίρνει όποια απόφαση του αρέσει. Ακόμα, θα διορίσει λίαν προσεχώς 19 νέα μέλη στη φίλιππο ένωση για να κάνει πιο φιλική προς την Κυβέρνηση τη σύνθεσή της. Αλλά δεν του αρκεί μόνον αυτό, αλλά σε κάθε μελλοντική εγγραφή νέου μέλους δε θα αρκεί η ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, που ήδη προβλέπεται, αλλά θα απαιτείται και η δική του έγκριση.

    Ακόμα, ο κύριος Ιωαννίδης μπορεί ν” αναστέλλει και να καταργεί κάθε απόφαση της φιλίππου ενώσεως να υποκαθιστά τους ελλανοδίκες και την επιτροπή ιπποδρομιών.

    Ολ” αυτά αποτελούν έκπτωση του κύρους και του ρόλου του αξιώματος του Υπουργού Πολιτισμού και του Υπουργού Αθλητισμού.

    Αλλά γιατί όλ” αυτά;

    Όχι βέβαια διότι ο κύριος Ιωαννίδης εκδικείται τη φίλιππο ένωση επειδή πριν λίγα χρόνια απέρριψε την αίτηση εγγραφής του. Τον λόγο πρέπει να τον αναζητήσουμε αλλού. Υποκρύπτεται η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και ενδεχομένως η προσεχής ιδιωτικοποίηση του ιπποδρόμου.

    Γι” αυτό και ο νέος νόμος μετατρέπει τον ιππόδρομο σε Ολυμπιακό ακίνητο, αποδυναμώνει τους φορείς που ήδη λειτουργούν και έτσι τον κάνει πιο ελκυστικό για μελλοντικούς αγοραστές. Μέχρι τότε η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να τιμωρούν και ν” αθωώνουν ιδιοκτήτες, αναβάτες και προπονητές με κομματικά κριτήρια. Κάτι που ήδη προσπάθησαν να κάνουν στο παρελθόν, απαιτώντας από τη φίλιππο ένωση ν” αναστείλει τον ετήσιο αποκλεισμό ιδιοκτήτη που είναι και κομματάρχης της Ν.Δ..

    Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.

    18/09/2008