• Μπροστά στη Συνδιάσκεψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

  Οι εξελίξεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ακολούθησαν την οδυνηρή ήττα της 16 Σεπτεμβρίου δεν αφορούν μόνον το μέλλον του κινήματος αλλά και του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Συμβαίνουν σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή (Σκοπιανό, Κυπριακό, Κουρδικό κ.α.). Θα καθορίσουν για χρόνια την πορεία και το ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης στις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις και το μέλλον του τόπου.

  Το μέγα ζητούμενο της επερχόμενης συνδιάσκεψης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  δεν είναι μόνον η απάντηση στο θέμα της ηγεσίας. Είναι η ιδεολογική, οργανωτική και ηθική αναγέννηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Προϋπόθεση όλων  αυτών είναι η συνοχή ,  η αποτελεσματική και  νικηφόρα ενότητα  της δημοκρατικής παράταξης, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την ύπαρξη και ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.

  Η συνδιάσκεψη οφείλει να επαναδιατυπώσει με κατηγορηματικό τρόπο την  ιδρυτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ  ως κοινωνικού και πατριωτικού κινήματος, ως κινήματος κοινωνικής απελευθέρωσης και λαϊκής κυριαρχίας. Αιτήματα επίκαιρα παρά ποτέ.

  Η διασφάλιση της ιδρυτικής πολιτικής μας ταυτότητας επιβάλλεται να υπηρετηθεί όχι απλά σε διακηρυκτικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο πολιτικής πράξης.

  Να υπηρετηθεί με αξιοκρατικό ήθος, συναγωνιστική συντροφικότητα και ανιδιοτελή συναγωνισμό προσφοράς μέσα στο κόμμα.  Να υπηρετηθεί κατά τρόπο αξιόπιστο και πειστικό.    Αυτά πρέπει να αποτελούν  τον κυρίαρχο πολιτικό πολιτισμό , να   μας διαχωρίζουν και να μας διαφοροποιούν ευδιάκριτα από τις διαχειριστικές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας .  Όλα αυτά δυστυχώς απαξιώνονται και κακοποιούνται  σε όλα τα   επίπεδα του κόμματος από μερίδα στελεχών στις μέρες μας. Οι πρακτικές αυτές πληγώνουν τη λαϊκή βάση κι απαξιώνουν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία.

  Είναι ακόμα ύψιστης σημασίας η εδραίωση , της αξιοκρατίας, της συνέπειας  της λογοδοσίας  και του ήθους σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Με σεβασμό στην ευρεία συμμετοχή και στην αποκέντρωση , στη λήψη των αποφάσεων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να απαλλαγεί εδώ και τώρα από τη Σκύλλα του λαϊκισμού και τη Χάρυβδη του ελιτισμού που το απομάκρυναν από το λαό, τη μεγάλη δύναμη της παράταξής.

  Απαιτείται ακόμα να διατυπωθούν με κρυστάλλινη σαφήνεια  δεσμευτικές  θέσεις για όλους, στους βασικούς άξονες πολιτικής :

  Στα εθνικά θέματα και στο ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στα θέματα παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής.  Στη σχέση του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την οικονομία και την αγορά.

  Απαιτείται ακόμα να επιδιωχθεί με κατηγορηματικότητα και λήψη σειράς μέτρων η επιστροφή της πολιτικής, η αυτονομία της πολιτικής, η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι της αγοράς.

  Αναμφίβολα ο τόπος περνάει μια εθνική κρίση σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Η ηγεσία που έχει ανάγκη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο τόπος επιβάλλεται να διαθέτει τη βούληση, τη γνώση, το ήθος και την ικανότητα, να εμπνεύσει και να πραγματοποιήσει ένα συμμετοχικό κίνημα εθνικής αναγέννησης και ανασυγκρότησης.