• Πολλά ήταν τα ψέματα, ας πούμε μιαν αλήθεια

  Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ
  8-9 Μαΐου 2010

  Η οξεία οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πρωτοφανής. Το εύρος και η έκτασή της μας υποδεικνύουν το ιστορικό μας χρέος να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της Ελλάδας της ήσσονος προσπάθειας.

  Το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μας καλεί να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας στρατηγική. Μας καλεί να εγκαταλείψουμε τις παλιές προσεγγίσεις, τις ιδεοληψίες και τις φαντασιώσεις του παρελθόντος.

  Οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Έχουν επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Κατανοούν το τραγικό δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να τοποθετηθούμε: Ή θα ματώσουμε ή θα χρεοκοπήσουμε.

  Είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε, αρκεί να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις εξής παραδοχές:

  • Πρώτον, προτάσσουμε το κοινωνικό όφελος, χωρίς να επηρεαζόμαστε από το πολιτικό κόστος.

  • Δεύτερον, νοιαζόμαστε για τις προοπτικές και το μέλλον της χώρας. Το διακύβευμα είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της Ελλάδας. Η παράταξη είναι το μέσον.

  • Τρίτον, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, ακολουθούμε ένα πολιτικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, εκπέμποντας καθαρό μήνυμα SOS.

  Προχωράμε χωρίς ταλαντεύσεις και στρογγυλοποιήσεις στην υλοποίηση ενός σχεδίου μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών επαναχαράσσοντας τα όρια του δημοσίου τομέα.
  Το κράτος που γνωρίσαμε, το κράτος που υπηρετήσαμε, που ανεχτήκαμε ακόμα και εκμεταλλευτήκαμε, πρέπει να συνιστά παρελθόν.
  Δε νοείται η προοδευτική μας πρόταση να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα ξεπερασμένο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο πλέον δεν παράγει, απλώς ανακυκλώνει τα αδιέξοδα και τις στρεβλώσεις του.

  • Τέταρτον, συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε να επιδιώκουμε αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου στηριζόμενοι σε δανεικά. Η πολιτική αυτή που ακολουθήσαμε κατά κόρον μας οδήγησε στα γνωστά αδιέξοδα.
  Η εκτίναξη των ελλειμμάτων στα ύψη και η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι θανάσιμος κίνδυνος για την οικονομία. Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αναγκαίο κακό. Είναι αναγκαία προϋπόθεση αν θέλουμε να έχουμε μερίδιο ανάπτυξης και ευημερίας στο μέλλον.

  • Πέμπτον, επιβεβαιώνουμε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή τη στρατηγική συνιστά επικίνδυνη αναδίπλωση και εκτροχιασμό της Ελλάδας.

  • Έκτον, αξιοποιούμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Αυτά μπορούν να τονώσουν και να ενισχύσουν σημαντικά την αναπτυξιακή μας πολιτική. Η πράσινη ανάπτυξη και ο τουρισμός είναι χώροι που μας παρέχουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, την οικονομία, την απασχόληση.
  Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ένα νεωτερικό εφεύρημα. Πρέπει να συνδέεται με τη δημιουργία νέων παραγωγικών τομέων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το γεγονός ότι ορισμένοι την αντιμετωπίζουν με ειρωνική διάθεση, σημαίνει πως δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία της για την ελληνική οικονομία. Σ” αυτό συνέβαλε και το ότι το σημαντικό αυτό εγχείρημα δεν έχει τεθεί με επαρκή και ουσιαστικό τρόπο.
  Το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να πρασινίσει. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να το επικαλούμαστε ακολουθώντας την πεπατημένη, βαφτίζοντας πράσινα έργα τα έργα αποχέτευσης, υποδομών κ.α.

  • Εβδομον, αξιοποιούμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε καίριους τομείς της οικονομίας, εγκαταλείποντας αγκυλώσεις και ιδεοληπτικές εμμονές.
  Η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτικών σχεδίων και κεφαλαίων στη χώρα μας.

  • Όγδοον, προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς στην απεξάρτηση από την κρατική ομπρέλα όλων εκείνων των ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνες, θέτοντας τέλος στο φαύλο κύκλο των μεγάλων ελλειμμάτων. Η αιμορραγία που παρουσιάζουν είναι επιζήμια για την όποια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
  Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με τα μοντέλα διοίκησης της δεκαετίας του 50′ και του 60′. Ας πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να λειτουργήσουν με προϋπολογισμούς και ισολογισμούς όπως οι Α.Ε.

  • Ενατον, στηριζόμαστε σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, της παράταξης, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία. Δεν είναι δυνατόν αξιόλογες δυνάμεις να μένουν αναξιοποίητες.
  Η μεγάλη προοδευτική παράταξη διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη. Στελέχη που μπορούν να προσφέρουν πολλά. Διαθέτει σημαντικές προσωπικότητες που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • Δέκατον, εξοστρακίζουμε διαπαντός τα φαινόμενα της απραξίας, της αδράνειας, και της αναβλητικότητας που δυστυχώς έχουμε επιδείξει στη διάρκεια της εξάμηνης διακυβέρνησής μας.