• ΠΡΑΚΤΙΚΑ – Ν/Σχ. Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ:

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο αθλητισμός, το Ολυμπιακό Πνεύμα στη σύγχρονη εποχή έχει αναμφίβολα ουσιαστική συμμετοχή στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Η κληρονομία αυτή έχει ελληνική καταβολή και αυτήν ακριβώς την κληρονομιά έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε ως θεματοφύλακές της. Αναφέρομαι στον αθλητισμό ως δραστηριότητα που επιδρά και συμβάλει σε όφελος της κοινωνίας, στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας, τον αθλητισμό που φέρνει κοντά λαούς και έθνη, που ανοίγει διαύλους συνεννόησης και συνεργασίας. Γι” αυτό η χώρα μας που άλλωστε έχει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας αγώνων, οφείλει στις διοργανώσεις που αναλαμβάνει, να αναδεικνύει την πραγματική διάσταση του αθλητισμού. Ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη, παγκόσμιας αποδοχής, διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ευκαιρία να διοργανώσουμε εφάμιλλους Μεσογειακούς Αγώνες, αγώνες του μέτρου, της αρμονίας, του πραγματικού αθλητισμού.

    Και το λέω αυτό, γιατί ιδιαίτερα στις  μέρες μας που οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται στην Πεσκάρα παρακολουθούμε μία υποβάθμιση από τη μεριά της αθλητικής ηγεσίας της γείτονος χώρας των Μεσογειακών Αγώνων. Ούτε καν το RAI δεν τους μεταδίδει. Και βεβαίως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΕΡΤ για μακροσκελή αποσπάσματα το βράδυ, δεν μεταδίδονται ούτε στη χώρα μας απευθείας και αυτό νομίζω το χρεώνεστε συνολικά ως Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι.

    Στην πρώτη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων υπάρχει αναμφίβολα ελληνική συμμετοχή, όπως άλλωστε υπήρχε και στην Ολυμπιάδα. Και οι μεν Ολυμπιακοί αναβίωσαν στην Αθήνα, όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του Γάλλου Κουμπερντέν, αλλά και του Έλληνα Δημήτρη Βικέλα, οι  δε Μεσογειακοί Αγώνες οργανώθηκαν το 1951 από τον Αιγύπτιο Ταχέρ Πασά, αλλά και τους Έλληνες Ιωάννη Κετσέα και Άγγελο Βολονάκη. Κάνω αυτές τις αναφορές, κύριε Υπουργέ,  γιατί κάποια στιγμή, νομίζω, η Πολιτεία και η αθλητική ηγεσία θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη αυτών των πρωτοπόρων.

    Το ιδιαίτερο αυτών των  αγώνων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι γίνονται στην ελληνική περιφέρεια. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες πρέπει να αντιμετωπιστούν ως γεγονός περιφερειακό, αλλά πρέπει να λάβουν τις διαστάσεις του διεθνούς αθλητικού γεγονότος. Και ο Βόλος και η Λάρισα έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν μεγάλης κλίμακας αγώνες με τη ρητή προϋπόθεση ότι η πολιτεία και η αθλητική ηγεσία θα στηρίξουν τους δήμους απόλυτα.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι όποιες εγκαταστάσεις απαιτηθούν να γίνουν, θα πρέπει να λάβουν υπ” όψιν τους και να συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη της περιοχής και να μη χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για περιβαλλοντική υποβάθμιση και -ακόμα χειρότερο- για άναρχη δόμηση, ή να υπαγορεύονται από αδιευκρίνιστες σκοπιμότητες. Και χαίρω, όπου διευκρίνισε ο κύριος Υπουργός, ότι τα όσα ακούστηκαν για το γκόλφ είναι στον αέρα και ότι δεν πρόκειται να γίνει τέτοιου τύπου εγκατάσταση.

    Επ” ευκαιρία, θέλω να επιμείνω και να επαναλάβω -γιατί αποτελεί κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ- ότι η ανάπτυξη κάθε περιοχής πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, την ιστορία και τη φυσιογνωμία, εν προκειμένω των πόλεων  που θα γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, αυτό που εμείς αποκαλούμε συνολικά πράσινη ανάπτυξη. Σημαντικό ζήτημα στην πορεία αυτής της διοργάνωσης οφείλει να είναι ο ορθολογισμός, το μέτρο και η διαφάνεια, όσον αφορά το δημόσιο χρήμα που θα απορροφηθεί. Γι” αυτό πρέπει επειγόντως να παρουσιαστεί αναλυτικά ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης και μάλιστα εξειδικευμένος χρονικά και τοπικά. Και χαίρω που άκουσα τον κ. Σούρλα να λέει ότι αν υπάρχει υπερβολή στις δαπάνες θα απευθυνθεί στον εισαγγελέα. Αλλά, για να μπορέσει να κρίνει εάν υπάρχει υπερβολή στις δαπάνες, θα πρέπει να έχει τον προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δεν τον έχουμε ακόμα.

    Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε καθυστερήσει υπερβολικά,. Ο χρόνος περνάει και μέχρι τώρα δεν έχετε κάνει κανένα βήμα στην κατεύθυνση προετοιμασίας των Μεσογειακών Αγώνων. Να θυμίσω απλά ότι ανελήφθησαν στην Πεσκάρα στις 27-10-2007, ότι έχουν περάσει δύο χρόνια ήδη και σήμερα μόλις συζητιέται ο  νόμος που είναι η αφετηρία των εξελίξεων στη Βουλή. Έχει ήδη  καταναλωθεί το 1/3 του συνολικού χρόνου που απομένει μέχρι στις 20-6-2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει ανατεθεί καμμία μελέτη, δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο. Δεν έχουν εξασφαλιστεί βέβαια, ούτε έχουν κατανεμηθεί, όπως προείπα, χρονικά οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για την  αθλητική υποδομή.

    Αναμφίβολα  το νομοθέτημα αυτό θα λύσει αρκετά προβλήματα από αυτά που ήδη έχουν φανεί, όπως το συντονισμό μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των φορέων και  της τοπικής αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση. Όμως, η καθυστέρηση είναι υπερβολική. Για όλους αυτούς τους λόγους οι δήμαρχοι της Λάρισας, του Βόλου, της Ιωνίας εξέφρασαν στην ανησυχία τους για την προετοιμασία της οργάνωσης. Βέβαια σε πρόσφατες δηλώσεις της η  διευθύνουσα σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής επαίρετο ότι η ετοιμότητα στις αθλητικές εγκαταστάσεις αγγίζει το 80%. Αν ήταν, ειλικρινής θα έλεγε ότι αυτό είναι έργο του ΠΑΣΟΚ.

    Είναι θετικό κληροδότημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι το Πανθεσσσαλικό Στάδιο Βόλου, είναι οι ανακαινισμένες κλειστές υποδομές, είναι το Γυμναστήριο της Πορταριάς, είναι η εμπειρία κυρίως που απέκτησε ο Βόλος από τη διεξαγωγή του αθλήματος του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Εμείς, κύριε Υπουργέ, όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που προετοίμασε το νομοσχέδιο, δεν κάναμε μικροκομματική αντιπολίτευση, όπως τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία μάς είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Καταθέσαμε προτάσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης του εγχειρήματος, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι η επιτυχία των Μεσογειακών Αγώνων είναι εθνική υπόθεση σε απόλυτη αντίθεση βέβαια, για να οξύνουμε λίγο τη μνήμη σας, με την πρακτική που αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ ως τότε κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ως Κασσάνδρα ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο το σημερινό, τότε το αντιπολιτευόμενο, διετείνετο ότι δεν θα οργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Τέλος, οφείλω, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι στο νομοσχέδιο που σήμερα κατατίθεται προτείνονται προς ψήφιση πολλά από εκείνα τα άρθρα που η Νέα Δημοκρατία τότε είχε καταψηφίσει. Και ορθά περιλαμβάνονται, γιατί λειτούργησαν, γιατί έχουν δείξει δείγμα γραφής στην πολύ σωστή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Απλά εκείνο που για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται είναι η διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

    Θέλω απλά να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή σας, λέγοντας καλά λόγια για τον Υπουργό Αθλητισμού, ο οποίος ομολογουμένως με μια άψογη κοινοβουλευτική συμπεριφορά έκανε δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις και της Μείζονος Αντιπολίτευσης αλλά και της Ελάσσονος σε μια σειρά μέτρων. Πιστεύω ότι θετικά το έπραξε και θα εισπράξει επίσης θετικά και ο ίδιος στο μέλλον, κυρίως όμως η διοργάνωση των Αγώνων.

    Ακριβώς αυτές οι τροποποιήσεις που έκανε, όπως η απάλειψη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ φυσικών προσώπων, όπως η πρόσληψη προσωπικού με κάποια κριτήρια τα οποία έβαλε, όπως ο περιορισμός της πολυπληθούς εκτελεστικής επιτροπής και διάφορα μέτρα υπέρ της διαφάνειας, μας επιτρέπουν άλλωστε να ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

    Κυρίες και κύριοι, εμείς υπερψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα ήμασταν ευτυχείς εάν το εγχείρημα των Μεσογειακών Αγώνων είχε την ίδια επιτυχία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε φιλοδοξούμε και εργαζόμαστε, ώστε λαού θέλοντος την τελική διοργάνωση να την κάνουμε εμείς.

    Ευχαριστώ πολύ.

     

    30/06/2009