• ΠΡΑΚΤΙΚΑ στο Νομοσχέδιο του ΥΕΝ για Καταδύσεις Αναψυχής

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα σημαντικό, θα έλεγα, νομοσχέδιο με αναπτυξιακές αλλά και γενικότερες προεκτάσεις και αισθάνομαι πως έχω κι εγώ προσωπική συμμετοχή σ” αυτό το νομοσχέδιο, όπως και στην ωρίμανση των συνθηκών και στην άμβλυνση των αντιρρήσεων που μέχρι σήμερα δεν άφηναν να έρθει ένα τέτοιο νομοθέτημα. Το λέω αυτό γιατί πριν από πολλά χρόνια συμμετείχα σε μια διακομματική επιτροπή για την απελευθέρωση των θαλασσών, -θα θυμάστε ότι ήταν επίσης ο κ. Καμμένος, η κυρία Αρσένη, που δεν βρίσκεται σ” αυτό το Κοινοβούλιο, ο κ. Παπουτσής, ο κ. Σγουρίδης- όπου προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε το σύνολο της κοινής γνώμης αλλά και την πολιτική ηγεσία για τα θετικά που είχαν να προκύψουν από την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. Υπ” αυτή την έννοια, κύριε Υπουργέ, έχω θετικά να πω για την πρωτοβουλία σας και δεν σας κρύβω ότι θα ήμουν πιο χαρούμενος εάν αυτή η νομοθετική παρέμβαση ευοδωνόταν επί των ημερών μας.
    Αλλά αυτή η συμφωνία μας, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύει και κάτι ακόμα: ότι δεν έχετε καθόλου δίκιο, εσείς της Κυβέρνησης, να λέτε ότι εμείς αντιπολιτευόμαστε επί παντός επιστητού. Όπου υπάρχει θετικό στην πολιτική σας εμείς –ο Πρόεδρός μας το έχει δηλώσει κατ” επανάληψη- είμαστε υπέρ της δημιουργικής αντιπολίτευσης. Εδώ, λοιπόν, που έχουμε ένα θετικό νομοσχέδιο λέμε «ναι». Δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τη λαίλαπα ενάντια στις εργασιακές σχέσεις και ενάντια στις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων, δηλαδή αυτά που επεξεργάστηκαν το καλοκαίρι οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας.
    Σ” αυτό το νομοσχέδιο καταθέσαμε και συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Και εδώ έχω να πω κάτι, κύριε Υπουργέ. Το κείμενο το οποίο ήρθε, μετά την επεξεργασία από την Επιτροπή, είναι ακριβώς ίδιο με το νομοσχέδιο όπως κατετέθη πριν την επεξεργασία της. Και μόλις χθες μας καταθέσατε μια σειρά τροποποιήσεων, μια σειρά τροποποιημένων διατάξεων, τις οποίες δεν είχαμε και χρόνο να τις μελετήσουμε απολύτως και πάντως θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αυτό το πράγμα να είχε γίνει σαν αποτέλεσμα των εργασιών της Επιτροπής. Δεν ξέρω εάν είναι δική σας ευθύνη ή των υπηρεσιών της Βουλής που δεν πρόλαβαν να το ολοκληρώσουν. Πάντως, είναι ένα θέμα που πρέπει κανείς να το δει και για το μέλλον. Και το λέω αυτό πολλώ δε μάλλον διότι δεν επρόκειτο περί νομοτεχνικών βελτιώσεων, αλλά περί ουσιαστικών αλλαγών που άλλαζαν και την ουσία του νομοσχεδίου.
    Αναφέρομαι, παραδείγματος χάρη, στο κομμάτι των καταδύσεων, όπου η μεν πρώτη προσέγγισή σας αναιρούσε πλήρως τις κατακτήσεις των Ελλήνων καταδυτών και των σχολών και όλα αυτά τα εκχωρούσε σε κάποια ξένη εταιρεία. Όμως τώρα, μετά τις παρεμβάσεις σας, –και χαίρομαι διότι κάνατε δεκτές αυτές τις βελτιώσεις- τουλάχιστον δημιουργείται μια κάποια ισορροπία.
    Κύριε Πρόεδρε, οι ελληνικές καταδύσεις, με τη σύγχρονη μορφή τους, έχουν χρόνια στον τόπο μας. Δεν είναι εδώ ο κ. Πολύδωρας. Δεν αναφέρομαι για τον «δύτη της Σαντορίνης», που φαντάζομαι ότι ίσως είναι η πιο αρχαία απεικόνιση γι” αυτού του τύπου τη δραστηριότητα. Αναφέρομαι για κάποιους ανθρώπους που χωρίς νόμο και μόνο με διατάξεις Λιμενικού Κανονισμού έφτασαν τις καταδύσεις μέχρι τις μέρες μας χωρίς καμία, μα καμία σοβαρή περίπτωση ατυχήματος να έχει αναφερθεί σ” όλες αυτές τις μέρες. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να πούμε ότι σήμερα στη χώρα μας εργάζονται και διευθύνουν καταδυτικά κέντρα τετρακόσιοι περίπου εκπαιδευτές: Από αυτούς, οι διακόσιοι πενήντα με πτυχία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μετά από έξι χρόνια σπουδές προκειμένου να πάρουν πτυχία α΄ τάξης και οι υπόλοιποι είναι απόφοιτοι της Σχολής Βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού και εκπαιδευτές του Λιμενικού Σώματος. Και ήταν πολύ λυπηρή η πρώτη προσέγγιση του νομοσχεδίου –που ευτυχώς την αλλάξατε- που όλους αυτούς τους στέλνατε να πληρώνουν ξανά και να αναιρούν όλη τη μέχρι τώρα ιστορία τους και τους στέλνατε για να πάρουν καινούργιο know how από κάποια ξένη εταιρεία.
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή ο χρόνος πιέζει θέλω να πω ότι στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και αυτή είναι η λογική που εμείς συμφωνούμε και συναινούμε με αυτό το νομοσχέδιο- είναι ότι οι όποιες αναπτυξιακές μας προτάσεις στο μέλλον οφείλουν να είναι έξυπνες και καινοτόμες και να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθεμιάς περιοχής.
    Και το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι ένα από αυτά τα πολύ συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όπως είναι γνωστό, τη χώρα μας θα μπορούσα να την αποκαλέσω ως την ευρωπαϊκή Πολυνησία με 17.500 χιλιόμετρα ακτών και 2.500 νησιά, χρυσοπράσινα φύλλα, ριγμένα στο πέλαγος ή το βασίλειο του απέραντου γαλάζιου. Το λέω αυτό γιατί έχουν απόλυτη σημασία σε όσους έχουν την τύχη να είναι αυτοδύτες και να μπορούν να βιώνουν και να ζουν αυτό το απέραντο γαλάζιο.
    Η χώρα μας έχει κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών τουρισμού όπως είναι ο ιαματικός τουρισμός, όπως εν προκειμένω είναι ο καταδυτικός τουρισμός. Ο τουρισμός βεβαίως αποτελεί τη βαριά βιομηχανία στη χώρα μας και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στατιστικές προσεγγίσεις ανεβάζουν στα τρία εκατομμύρια περίπου αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό στον κόσμο και θα ήταν πολύ σημαντικό ένα μεγάλο μέρος από αυτούς να προσελκυθεί στη χώρα μας με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την τοπική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και για τη γενικότερη συναλλαγματική ανάπτυξη της χώρας μας.
    Όμως, εδώ θα ήθελα να πω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας μανδύας, ο οποίος μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη στη χώρα μας. Κινδυνεύει όμως να μείνει γράμμα κενό περιεχομένου, αν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες πράξεις. Θα περίμενα δηλαδή να δω αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν, να επιδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο. Θα μπορούσαμε να δούμε και τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων.
    Κύριε Πρόεδρε, είμαστε από την ίδια περιοχή. Στο πέρασμα Σαλαμίνα-Πέραμα είναι ένα νεκροταφείο πλοίων. Θα μπορούσε ο κύριος Υπουργός να παρατείνει την ισχύ του νόμου που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταθέσει και ίσχυσε, προκειμένου να ανελκυστούν αυτά τα πλοία και –γιατί όχι;- να δει κανείς αλλού πλέον κατόπιν μελέτης τη δημιουργία συγκεκριμένου καταδυτικού πάρκου από αυτά τα πλοία. «Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια» λέμε στη γειτονιά μας, κύριε Πρόεδρε. Έτσι δεν είναι;
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έτσι είναι.
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Τέλος, θα ήθελα να πω –και συγχωρέστε με για μισό λεπτό- για την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κοιτάξτε, η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη ιστορία για την οποία όλοι οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι και οφείλουμε να την προασπίζουμε. Υπάρχουν πολλά αρχαία ναυάγια που έχουν εντοπιστεί και πολλά ακόμα που δεν έχουν εντοπιστεί.
    Είναι όμως αυτό επιχείρημα ενός σύγχρονου κράτους για να απαγορευθούν συλλήβδην οι καταδύσεις; Ασφαλώς όχι, για δύο λόγους: Πρώτον, οι αυτοδύτες δεν είναι εν δυνάμει αρχαιοκάπηλοι και, δεύτερον, οφείλει το κράτος να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες εναλίων αρχαιοτήτων. Είναι απαράδεκτο μέχρι τις μέρες μας να έχουν οριοθετηθεί μόνο εβδομήντα περιοχές με αρχαιότητες στις θάλασσες της χώρας μας.
    Να πω και κάτι ακόμα. Η κάθε υπόθεση διεκπεραίωσης στο Υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί τρία με τέσσερα χρόνια. Εάν, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, επιθυμείτε ειλικρινέστατα να προχωρήσετε αυτό το ζήτημα, θα περιμένω στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η Κυβέρνηση να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας ακριβώς για τέτοια εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία θα μπορέσουν να προωθήσουν το νόμο.
    Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες της ανάπτυξης του τόπου μας και όχι κάποιες θέσεις αγροφυλακής που ετοιμάζεστε να συστήσετε.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Μόνο μία φράση για τους γιατρούς, κύριε Πρόεδρε, επειδή είμαι και εγώ γιατρός.
    Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να προσδιορίσετε περισσότερο στο νομοσχέδιό σας τι σημαίνει είκοσι αγροτικοί γιατροί να επιβλέπουν τα πλοία. Το καλοκαίρι όταν έχετε πενήντα γραμμές, οι είκοσι μόνο ρουσφετολογικά θα μπορούσαν να αφαιρεθούν. Ή θα τους αυξήσετε, λοιπόν, και θα αντιστοιχίσετε έναν γιατρό σε κάθε μία γραμμή, σε κάθε ένα πλοίο, άλλως –γιατί όχι;- μπορώ να πω ότι δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά συγκεκριμένα ρουσφέτια σε συγκεκριμένους εφοπλιστές.
    (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

     

    13/10/2005