• Προς ΥΠΕΧΩΔΕ για Απομάκρυνση της παραγόμενης λάσπης στο Κ.Ε. Ψυτάλλειας

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα 3-2-2005

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Για τον κ. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
    Θέμα: «Διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για την απομάκρυνση της παραγόμενης λάσπης στο ΚΕΛΨ»

    Κύριε Υπουργέ,
    Όπως είναι γνωστό, η ολοκλήρωση λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας (Κ.Ε. Ψυτάλλειας ) περιλαμβάνει την ξήρανση της λάσπης, που παράγεται από τις προηγούμενες φάσεις της επεξεργασίας των λυμάτων. Η παραγόμενη ιλύς θα μεταφέρεται για ταφή ή σαν καύσιμο υλικό στην τσιμεντοβιομηχανία. Είναι ήδη εγκεκριμένοι οι περιβαλλοντολογικοί όροι της ως άνω λειτουργίας του ΚΕΛΨ. Το έργο της ξήρανσης είναι σε φάση δημοπράτησης (διαδικασία προεπιλογής) με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.
    Μέχρι την ολοκλήρωση του ως άνω έργου προκειμένου να απομακρύνεται η παραγόμενη λάσπη από το ΚΕΛΨ, η ΕΥΔΑΠ στις 18-1-2005, προκήρυξε δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για τη φόρτωση, μεταφορά και διάθεση της λάσπης.
    Δέκα ημέρες μετά, στις 28-1-2005, το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ανακήρυξε προσωρινό μειοδότη την εταιρεία Χρ. Κωνσταντινίδης ΑΕ. Η συγκεκριμένη προσφορά περιλαμβάνει την καύση της λάσπης που παράγεται καθημερινά στο ΚΕΛΨ και ΚΕΛΜ, καθώς επίσης και των 200.000 τόνων αυτής, που βρίσκεται εναποτεθειμένη στις εγκαταστάσεις. Η απομάκρυνση και διάθεση δηλαδή μετετράπη σε καύση – αεριοποίηση .
    Η συγκεκριμένη τεχνική λύση βρίσκεται σε κατάφορη αντίθεση με τους ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, την ελληνική νομοθεσία και αυτή της Ε.Ε., διότι προκαλεί μεγάλη και ανεξέλεγκτης έκτασης ρύπανση του περιβάλλοντος.
    Η καύση της λάσπης με τη μέθοδο της αεριοποίησης δεν έχει τύχη καμιάς εφαρμογής διεθνώς για τα μεγέθη που συζητάμε. Είναι επικίνδυνη λύση, αφού εκτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η καθημερινή παραγωγή περίπου 60 τόνων ιδιαίτερα τοξικής τέφρας, θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ειδικούς χώρους ταφής, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
    Η εξέλιξη του θέματος έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αντίδραση της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ανησυχία και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής.
    Η λύση που προωθεί η ΕΥΔΑΠ στο συγκεκριμένο θέμα, δυναμιτίζει την ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά ατμόσφαιρα, αφού τα παραγόμενα αέρια και η ιδιαίτερα τοξική τέφρα, θα προκαλέσουν μεγάλη ρύπανση, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
    1.Σε τι ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να ματαιωθεί η λύση που προωθεί η ΕΥΔΑΠ για καύση της λάσπης πάνω στο νησί, αφού όπως προαναφέρθηκε, θα προκαλέσει μεγάλη μόλυνση του περιβάλλοντος και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου; Βρίσκεται δε, σε κατάφορη αντίθεση με τους ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από την Ελληνική Νομοθεσία και τη Νομοθεσία της Ε.Ε.
    2.Σε τι ενέργειες θα προβεί εναντίον της ΕΥΔΑΠ η οποία ανακήρυξε προσωρινό μειοδότη διαγωνιζόμενο ο οποίος προτείνει λύση πέραν αυτής που προβλέπεται στη διακήρυξη.
    3.Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται, η εγκεκριμένη από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., οριστική λύση με την εγκατάσταση μονάδας ξήρανσης πάνω στο νησί; Πότε προβλέπεται χρονικά η ολοκλήρωση και λειτουργία της;

    Ο ερωτών Βουλευτής

    Δημήτρης Λιντζέρης