• Συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Θέλω να εκφράσω τη βαθειά μου λύπη για την αδόκητη  απουσία του συναδέλφου μας βουλευτή κ. Τζέκη και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στο ΚΚΕ. Το ήθος και η αγωνιστικότητά του θα λείψει από το Κοινοβούλιο.

  Θέλω ακόμα να εκφράσω τη λύπη μου για την οικιοθελή απουσία από την αίθουσα δύο εκλεκτών συναδέλφων, δύο τέως υφυπουργών με σημαντική πολιτική παρουσία ποιότητας, τον κ.Φλωρίδη και τον κ.Νασιώκα.

  Αυτή η οικιοθελής απουσία, αυτή η προσωπική στάση παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα, καθυβρίστηκε, λοιδορήθηκε και συσχετίστηκε ανιστόρητα με γεγονότα του ‘65.

  Οφείλω να πω πως οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα πρέπει να διακρίνονται πρωτίστως από ήθος και να υπηρετούν αρχές και αξίες. Οι λόγοι και οι πράξεις τους πρέπει ν” αποτελούν  παράδειγμα προς μίμηση στην κοινωνία. Γιατί η άσκηση της πολιτικής οφείλει να έχει και μια παιδαγωγική διάσταση. Ο κανιβαλισμός και η αλλαγή της σημασίας των λέξεων είναι μερικά από αυτά που οδηγούν σε απαξία τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο.

   

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση.

  Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας είναι υπαρκτός και θέτει μια σειρά από καίρια ζητήματα για τη δυνατότητά μας να ανακόψουμε την καθοδική πορεία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης.

  Πρέπει να πούμε όχι σε ένα μοντέλο κρατικοδίαιτο που στηρίζεται στη διόγκωση των ελλειμμάτων, στην αύξηση του χρέους, στην υποτίμηση των μακροοικονομικών προοπτικών και δημοσιονομικών αναγκών, που αδιαφορεί πλήρως για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, που παρακολουθεί παθητικά την ύπαιθρο ν” αδειάζει, την υπογεννητικότητα να καλπάζει, την πρωτογενή παραγωγή να πνέει τα λοίσθια, την Ελλάδα να μετατρέπεται σε χώρα συνταξιούχων, να καταναλώνει περισσότερα απ” όσα παράγει.

  Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε πριν από 20 μήνες, μετά την άτακτη υποχώρηση της Ν.Δ. να φέρει σε πέρας ένα τιτάνιο έργο. Ανέλαβε τη διακυβέρνηση ενώ σοβούσε μια βαθειά οικονομική, ηθική και πολιτισμική κρίση. Ομολογουμένως καταβλήθηκαν προσπάθειες, έγιναν σημαντικά βήματα. Όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα. Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν. Προστέθηκε ακόμα η διατάραξη των σχέσεών μας με την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

  Η κοινωνική δυσαρέσκεια, που έχει πάρει χαρακτηριστικά οργής, μας υποδεικνύει ότι η διακυβέρνησή μας αντιμετώπισε μια κρίση πολιτικής απονομιμοποίησης. Το μείζον αυτό πρόβλημα οφείλουμε να το διαχειριστούμε όλοι και προπάντων η νέα κυβέρνηση.

  Υπάρχει ανάγκη ν” αντιμετωπιστεί αυτή η οξεία οικονομική κρίση με πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας και κοινών παραδοχών απ” όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

  Είναι παράδοξο ότι η Ν.Δ. αρνείται το αυτονόητο. Την ανάγκη συνδιαμόρφωσης ενός κοινού πλαισίου στόχων και προτεραιοτήτων για να αποτραπεί η χρεοκοπία, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ανάσα ζωής στη χειμαζόμενη οικονομία και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία.

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Ο ανασχηματισμός και ιδιαίτερα το νέο οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αναθερμάνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, των δανειστών, των αγορών, των δυνάμεων της παραγωγής, των εργαζομένων. Έδωσε νέες ελπίδες στο λαό, αναπτέρωσε τις προσδοκίες του. Θεωρώ άκρως απαραίτητο η νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης. Θεωρώ άκρως σημαντική την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού ότι η αναζήτηση συνεργασίας και συναινέσεων πρέπει να είναι διαρκής.

  Το εγχείρημα που καλείται να διαχειριστεί είναι αναμφίβολα δύσκολο. Τα περιθώρια αναπροσανατολισμού μικρά. Όμως ακόμα και οι υποτιθέμενοι άκαμπτοι όροι, σπάνε υπό την πίεση των αναγκών της κρίσης, αρκεί να διαπραγματευτούμε με γνώση και αποφασιστικότητα. Από την κατάρρευση της χώρας δε θα χάσουμε μόνον εμείς.

  Είναι απαραίτητο ν” αλλάξει το κλίμα, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης των δημοσιονομικών όρων, ν” αναζητηθούν όλες εκείνες οι τονωτικές ενέσεις που έχει ανάγκη σε αυτή την κρίσιμη φάση η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, η αγορά. Να στοχεύσουμε την ανάπτυξη. Να πάψει ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα να είναι σύντροφοι των πολιτών. Να πεισθούν ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο και ότι στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως.

  Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κος. Ευάγγελος Βενιζέλος, σωστά τόνισε ότι άφησε την Άμυνα και ήρθε στον «πραγματικό πόλεμο». Ένας πόλεμος έχει πολλές μάχες. Υποχωρείς, προελαύνεις, καμιά φορά βρίσκεις ανέλπιστους συμμάχους. Σημασία έχει να κερδίσεις τον πόλεμο, που είναι η σωτηρία της πατρίδας, που είναι η προάσπιση της δημοκρατίας, που είναι η εξασφάλιση του μέλλοντος του λαού μας.

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Αν χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά.

  Η νέα κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει αποθέματα ανοχής. Οφείλει να ξεκινήσει ένα τιτάνιο αγώνα κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, βοηθώντας τους ν” ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Ο λαός μας αναμένει, προσδοκά και ελπίζει.

   

  Πανό, όπως αυτά που υπάρχουν εδώ απέναντι από τη Βουλή «ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ» πρέπει να μας ανησυχούν, πρέπει να βρούμε τρόπους να υποσταλούν. Δε μπορούμε ν” αποτύχουμε.

   

  21/06/2011