• Συνέντευξη

  1. Προβλέπετε η κατάληψη του μεσαίου χώρου από τη Ν.Δ. μετά την 7η Μαρτίου να μετατρέπεται σταδιακά από πολιτική και σε κοινωνική ηγεμονία; Πώς σκοπεύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

  Αν η μέχρι τώρα πολιτική της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης περιθωριοποίησε την ιστορική Δεξιά και αν οι κατ” επάγγελμα πολιτικοί της, αναγκάζονται να στραφούν στο κέντρο για να επιβιώσουν πολιτικά, τότε η δημοκρατική παράταξη ως ιδεολογικός και πολιτικός χώρος, έχει πετύχει ιστορική νίκη.

  Η Ν.Δ. δεν έχει κατακτήσει πολιτική ηγεμονία, απλά απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα προσωρινή. Αν μπορέσει να μετουσιώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε πολιτική ηγεμονία είναι ερώτημα για την απάντηση του οποίου καλείται να απαντήσει στην πράξη και το πολιτικό και το κοινωνικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ευρύτερη Δημοκρατική παράταξη. Το πέρασμα της Ν.Δ. από τη Δεξιά στο κέντρο δεν είναι τόσο εύκολο όσο το πέρασμα από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο. Για την κοινωνική ηγεμονία απαιτείται επικράτηση στο επίπεδο των αξιών και του πολιτισμού . Σε όλα αυτά, στο παραδοσιακό σύστημα αξιών του λαού μας, η Δεξιά δεν έχει και δε μπορεί να αποκτήσει ρίζες εκτός αν πραγματικά πάψει να είναι Δεξιά. Βέβαια σ” αυτή την περίπτωση δε θα μιλάμε ούτε για πλειοψηφία ούτε για κηδεμονία της Δεξιάς, αλλά για αυτοκατάργησή της. Βέβαια όλα τα πιο πάνω αφορούν το θεωρητικό επίπεδο. Η σημερινή Ν.Δ. χρησιμοποίησε προεκλογικά, κεντρώο λόγο για να προσεταιριστεί ψηφοφόρους. Ήταν ευκαιριακός , προεκλογικός και όχι πραγματικός λόγος. Αναμφίβολα την ευνόησε η πολύχρονη παρουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία και φαινόμενα αλαζονείας και οίησης που παρουσιάστηκαν στην τότε κυβέρνηση. Πιστεύω πως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται η πραγματικά δεξιά πολιτική της. Η πλήρης αποκάλυψη επίκειται. Επειδή ακούγεται η φιλολογία ότι ο κ. Καραμανλής είναι ξεχωριστή περίπτωση από την παραδοσιακή Δεξιά, θα ήθελα να επισημάνω πως και αλήθεια να είναι σε επίπεδο προθέσεων δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε πολιτική πράξη. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. έχει καταφέρει να ενσωματώσει στους κόλπους της την ακροδεξιά. Φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο κ. Καραμανλής είναι δέσμιος αυτών των δυνάμεων. Έτσι λοιπόν όχι μόνο δεν προβλέπω κατάληψη του μεσαίου χώρου από τη Ν.Δ. αλλά σύντομη αποκάλυψη της ακραιφνούς δεξιάς φυσιογνωμίας της.

   

  2. Τι περιεχόμενο παίρνει για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τις δομές, τις πολιτικές και τα στελέχη του, το σύνθημα « Γιώργο άλλαξε τα όλα» 7 μήνες πλέον μετά τις εθνικές εκλογές και οδεύοντας προς το Συνέδριο του κόμματος;

  Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήδη βαδίζει συντεταγμένα προς το Συνέδριό του. Απευθύνεται σε όλους όσους κατά καιρούς πέρασαν απ” τις οργανώσεις του κυρίως όμως απευθύνεται στην κοινωνία. Σ” αυτούς που αισθάνονται ότι ανήκουν στην μεγάλη Προοδευτική και Δημοκρατική Παράταξη. Σ΄ όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

  Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού δεν είναι θέμα που αλλάζει σε ένα εξάμηνο. Σημασία έχει να έχουμε τινάξει τα γεφύρια της επιστροφής στον κακό εαυτό μας και με σίγουρα και σταθερά βήματα να χτίσουμε να αναγεννήσουμε το φορέα έκφρασης της Δημοκρατικής Παράταξης.

  Το Συνέδριο για μένα δεν αποτελεί ένα προορισμό αλλά μια νέα αφετηρία.

  Όσον αφορά το σύνθημα που αναφέρατε, έχω την εντύπωση ότι δεν αφορούσε μόνο στο «να τ” αλλάξει όλα» αλλά και όλους. Η ζωή έχει συνέχεια. Ίδωμεν.

   

  3. Πώς μπορεί να ξαναγίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πλειοψηφικό ρεύμα στην πολιτική ζωή της χώρας;

  Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα όταν και αφού ξαναβρεί την ψυχή του. Όταν απαλλαγούμε από τις πρακτικές τους μηχανισμούς και τους εκφραστές τους που μας κατέστησαν μειοψηφία. Όταν αριστοποιήσουμε την χρησιμότητά μας στην κοινωνία στην πλειοψηφία του λαού μας στην πατρίδα. Ο χρόνος γι” αυτό δεν είναι μακρύς. Άλλωστε φροντίζει η Ν.Δ. για την ταχεία αποικοδόμησή της. Στην προεκλογική περίοδο έταξε πολλά. Λασπολόγισε, μηδένισε, προέβη σε άκρατο λαϊκισμό. Ήδη οι γνωρίζοντες έχουν εισπράξει μεγάλη απογοήτευση. Δεν απέχει ο χρόνος όπου η δορά του κεντρώου προβάτου θα πέσει για να αποκαλυφθεί ο λύκος της πραγματικής Δεξιάς.

   

  4. Ποιο είναι το νέο όραμα που θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να ξαναδώσει πλειοψηφική δυναμική στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

  Η διασφάλιση της γνήσιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής συμμετοχής του ΠΟΛΙΤΗ στα κοινά. Με άλλα λόγια η διασφάλιση της Λαϊκής κυριαρχίας έξω και πάνω από διαπλοκές έξω και περά από μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, έξω και πέρα από μηχανισμούς ελέγχου της πολιτικής μας ζωής. Η ανάκτηση του λαού μας στη ΠΙΣΤΗ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κίνημα του Λαού από το Λαό για το ΛΑΟ. Οι κατακτήσεις της χώρας μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία χρόνια, ήταν πολλές και μεγάλες. Η είσοδός μας στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., τα έργα υποδομής απ” άκρο σ” άκρο στη χώρα μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οράματα του παρελθόντος που κατακτήθηκαν. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της Ν.Δ. έχουμε πετύχει μια ισχυρή Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση. Τώρα πρέπει να στοχεύσουμε στον ισχυρό πολίτη. Στον πολίτη που συμμετέχει. Που παίρνει την τύχη του στα χέρια του.

   

  5. Τα τελευταία γεγονότα (πτώση Σινούκ κλπ) φαίνεται πως έβαλαν τέλος στην παρατεταμένη περίοδο χάρητος για την κυβέρνηση. Τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

  Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν περίτρανα ότι υπάρχει αδυναμία στην κυβέρνηση να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση. Όπως σας είναι γνωστό ο Πατριάρχης που επισκέφτηκε την Ελλάδα έπρεπε ν” αντιμετωπιστεί ως αρχηγός κράτους. Η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια και μετακίνησή του. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε στάθηκε στο ύψος των υποχρεώσεών της, αλλά απέδειξε ότι είναι ανίκανη ακόμα και για τον στοιχειώδη συντονισμό. Ποιος ξένος ηγέτης θα επισκεφτεί στο μέλλον τη χώρα μας μετά απ” αυτή την εξέλιξη; Τα επικοινωνιακά τερτίπια της Ν.Δ. και η μετατόπιση της ουσίας του θέματος, για τάχα προβληματικά ελικόπτερα που αγοράστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ελαφρύνουν τις τεράστιες ευθύνες της.