• Συνεδρίαση Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

  Κύριε Πρόεδρε,

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

   

  Εκ πρώτης οφείλω να αναφερθώ στο κλίμα που εισπράττω από την εκλογική μου περιφέρεια, τη Β” Πειραιά, όπου λόγω της κοινωνικής της σύνθεσης, οι επιπτώσεις της οξείας οικονομικής κρίσης έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

   

  Το εισόδημα των πολιτών μειώθηκε, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί, η αδυναμία ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις ανάγκες και απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνεται πλέον εμφανής. Η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται. Και το κυριότερο απ” όλα το φάντασμα της ανεργίας, πλανάται πάνω από κάθε οικογένεια.

   

  Η ανάπτυξη -μια σταθερή προσδοκία-  δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.

  Ο φόβος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα βαίνουν αυξανόμενες.

   

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

   

  Ζούμε την εποχή του μνημονίου. Οφείλουμε όμως να πούμε πως το μνημόνιο είναι το σωσίβιο για να μην βουλιάξουμε ως χώρα και ως κοινωνία. Και βεβαίως για το μνημόνιο δεν είναι υπόλογοι οι ξένοι, οι Ευρωπαίοι, το διεθνές κεφάλαιο, όπως ακούγεται από μερικούς, αλλά εμείς οι ίδιοι.

   

  Υπόλογη είναι η πολιτική τάξη της χώρας και ιδιαίτερα η τελευταία 5ετία της Ν.Δ.. Υπόλογη είναι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ. Υπόλογες είναι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που λειτουργούσαν αποτρεπτικά στις αναγκαίες αλλαγές,  όπως στην οικονομία και στο ασφαλιστικό.

   

  Κυρίες και κύριοι,

   

  Η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Το ζήτημα σήμερα έχει μεταφερθεί στη σφαίρα της πολιτικής. Η διαχείριση της οικονομίας απαιτεί πολιτικές αποφάσεις. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς καθαρές κουβέντες και δραστικές αποφάσεις. Θέλουν από εμάς να προχωρήσουμε στην κάθαρση του δημόσιου βίου χωρίς υστεροβουλίες, σκοπιμότητες, συμψηφισμούς.

   

  Αποτελεί κοινό τόπο ότι η πολιτική αμφισβητείται. Αλλά ποια πολιτική; Αυτή που είναι συνώνυμη με την ιδιοτέλεια, τη συναλλαγή και τη διαφθορά. Την πολιτική χωρίς αρχές. Γι” αυτό πρέπει να μοχθήσουμε ώστε η πολιτική ν” αποτελέσει πάλι την έκφραση συλλογικών μορφών δράσης, να γίνει μοχλός για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Τ” αποτελέσματα των εξεταστικών επιτροπών, παρά τις εξαντλητικές προτάσεις των μελών τους, δυστυχώς δεν κατάφεραν να προωθήσουν την κάθαρση. Πρέπει λοιπόν, κάτι να κάνουμε επ” αυτού, επειγόντως. Γι” αυτό επαναφέρω την πρόταση, που πολλοί συνάδελφοι έκαναν σε παρελθούσα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, για πραγματικό «πόθεν έσχες» όλων όσων έχουν ασκήσει εξουσία από το παρελθόν μέχρι τις μέρες μας. Τον τρόπο θα τον βρούμε. Ας ληφθεί η απόφαση. Το λέω αυτό χωρίς να υποκύπτω στις σειρήνες του λαϊκισμού, το λέω αυτό γιατί έτσι θα σταματήσει το ανάθεμα επί δικαίων και αδίκων που δεν είναι τίποτε άλλο παρά κανιβαλισμός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς. Διαφάνεια λοιπόν παντού και στα εσωτερικά των κομμάτων. Δημοκρατική οργάνωση παντού κυρίως στο κόμμα γιατί από εκεί εκπορεύονται όλα.

   

  Κυρίες και κύριοι

   

  Ως προοδευτικός πολιτικός χώρος και ως Κυβέρνηση που έμελλε να λάβει τα ηνία της χώρας σ” αυτή τη δύσκολη καμπή της, πρέπει ως κόρη οφθαλμού να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή. Γι” αυτό κανένα επιμέρους μέτρο δεν πρέπει να προκαλεί ανώφελες ρήξεις με κοινωνικές ομάδες. Τα μέτρα οφείλουν να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου, να βαρύνουν περισσότερο τους ισχυρούς και λιγότερο τους αδυνάτους. Πολλώ δε μάλλον να μην προκαλούν ανακατανομή περιουσιακών στοιχείων υπέρ των ισχυρών.

   

  Κύριε πρόεδρε,

   

  Η αναμόρφωση της χώρας προϋποθέτει συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικών δραστηριοτήτων. Προϋποθέτει την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων μας. Το εγχείρημα της παραγωγικής και ανταγωνιστικής Ελλάδας μπορεί να είναι ο νέος εθνικός μετρήσιμος στόχος. Αν παλέψουμε γι” αυτά και αν εμπνεύσουμε την κοινωνία σ” αυτή την κατεύθυνση τότε σίγουρα η έξοδος απ” την κρίση είναι κοντά μας.

   

  26/01/2011