• Φύλαξη και Μεταολυμπιακή Αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Μετά το τέλος της γιορτής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων επιστρέψαμε στα καθ” ημάς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που είχαν κατά κοινή ομολογία απόλυτη επιτυχία και στον αθλητικό και στον οργανωτικό τομέα  και επαινέθηκαν απ” όλη τη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός επαίρεται για την επιτυχία τους και την αποδίδει στις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Θαρρείς και ο ελληνικός λαός δεν είχε εκλέξει την κυβέρνηση, αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ανέλαβε τη διεξαγωγή των έργων υποδομής και της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτά έγιναν από μόνα τους.

  Ακούσαμε κατά καιρούς ακόμα και στην προολυμπιακή περίοδο και από τον ίδιο τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, σκέψεις και προβληματισμούς κατά πόσο η ΄χωρα μας έπρεπε να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί είχαν υψηλό κόστος. Και εδώ υπάρχει η πρώτη μεγάλη αντίφαση. Από τη μία καμαρώνετε και επαίρεστε για την πολύ καλή διεξαγωγή τους, απ” την άλλη μεμψιμοιρείτε για το υψηλό τους κόστος, που τάχα πήγε πίσω την οικονομία. Από τη μια μιλάτε για εθνική αυτοπεποίθηση από την άλλη στέλνετε τη χώρα στην Επιτροπεία.

  Είστε επαναλαμβανόμενοι και μονότονοι, στις απόψεις του τύπου «όλα τα καλά οφείλονται στον ελληνικό λαό και όλα τα κακά στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Γιατί βέβαια θα ήταν μέγιστο θράσος να ισχυριστείτε ότι εσείς οργανώσατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιστροφή λοιπόν στα καθ” ημάς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τέλειωσαν και η ζωή θέτει το αμείλικτο ερώτημα για την τύχη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

  Κύριοι Υπουργοί,

  Στην προσπάθειά σας να τεκμηριώσετε το υψηλό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, αθροίζετε συλλήβδην, όλα τα έργα που έγιναν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποσιωπάτε ότι πολλά εξ” αυτών έχουν χρησιμότητα σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, αλλά μπορούν ν” αποδοθούν για κοινωνική χρήση και άλλα ν” αξιοποιηθούν προκειμένου να στεγάσουν υπηρεσίες του κράτους.

  Παράδειγμα : Το Ολυμπιακό χωριό ήδη δόθηκε στους δικαιούχους του ΟΕΚ. Μόλις προχθές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τη μέρα της γιορτής της, καμάρωναν γιατί το χωριό Τύπου στην Αμυγδαλέζα θα στεγάσει τη Σχολή της Αστυνομίας.

  Ξεχνώντας ότι το ψέμα έχει κοντά πόδια κάνετε το ίδιο, όταν μεγιστοποιείτε το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των αμιγώς αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι ενώ υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων, το Νοέμβρη του 2003, ότι το κόστος συντήρησης και λειτουργίας ανέρχεται στο ποσό των 25 εκατομμυρίων € ανά έτος, εσείς διοχετεύεται ότι ξεπερνά τα 100εκατομμύρια € με προφανή στόχο να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι οι εγκαταστάσεις είναι βάρη που πρέπει να τα ξεφορτωθεί το δημόσιο. Αλήθεια ετοιμάζεστε να τις εκποιήσετε;

  Και εδώ, αποκαλύπτεται η βαθιά συντηρητική και αναχρονιστική σας αντίληψη. Αφαιρείτε απολύτως από την αξιολόγηση των αθλητικών έργων ένα βασικό κριτήριο, την κοινωνική χρησιμότητα και τ” αντιμετωπίζεται με στενά χρηματοοικονομικά κριτήρια. Μια στείρα οικονομίστικη ή λογιστική αντίληψη χωρίς ίχνος αναπτυξιακής  ή κοινωνικής διάστασης.

  Επιτέλους, είστε 8 μήνες κυβέρνηση, απαντήστε συγκεκριμένα στο αμείλικτο ερώτημα που σας θέτει ο ελληνικός λαός. Τι θα γίνουν όλ” αυτά; Θα τ” αφήσετε να καταστραφούν; Πώς μπορεί να αισθάνεστε όταν στο Πανθεσσαλικό στάδιο ξηλώθηκαν όλα και ευτυχώς που ο δήμαρχος Ηρακλείου έβαλε μπουλντόζες στην είσοδο του Πανκρήτειου σταδίου, αλλιώς θα το διαλύατε και αυτό.Βοούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε υπεύθυνοι για τις καταστροφές και λεηλασίες που γίνονται;

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Συνειδητοποιήστε ότι η εποχή της έξαλλης αντιπολίτευσης, τότε που καταψηφίζατε όλες τις διατάξεις που αφορούσαν χωροθετήσεις και χρήσεις γης και όλους τους εν γένει Ολυμπιακούς νόμους έχει περάσει. Είσαστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε σύντομα στο αμείλικτο ερώτημα: Τι θα κάνετε.

  Είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη η υποχρέωσή μου να τονίσω την έλλειψη πολιτικής, την έλλειψη θάρρους για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Η καθυστέρηση όμως αυτή καθίσταται καθημερινά καταστροφική. Θα μπορούσα να δεχθώ κάτι που θα ήταν συνεπές και στην συντηρητική φύση του κόμματός σας, την επίσημη δημόσια πρόσκληση προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς σας έχουμε αφήσει ως παρακαταθήκη δύο συγκεκριμένες μελέτες, μια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μια του Οικονομικού πανεπιστημίου της Αθήνας για την μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών έργων. Θα μπορούσατε να καλέσετε την τοπική αυτοδιοίκηση, τη Νομαρχία, τους Ολυμπιακούς Δήμους, τις αθλητικές ομοσπονδίες για να καθορίσετε το αύριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Δεν πράττετε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

  Κύριοι. «κυβερνάν είναι το επιλέγειν» όπως έλεγε ο Αριστοτέλης.

  Κάθε επιλογή έχει αποτελέσματα. Πολιτικό όφελος και κόστος. Η απραξία έχει μόνο κόστος. Και αυτό το κόστος δυστυχώς θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ήταν εύκολη η κριτική σας για την καθυστέρηση ή για την υποτιθέμενη αύξηση του κόστους. Η καταστροφή των εγκαταστάσεων ή  η καθυστέρηση στην αξιοποίησή τους, έχει ή δεν έχει κόστος; Έχει μεγάλο κόστος και η χρέωση είναι αποκλειστικά δική σας. Εμείς σας προτείνουμε να προβείτε σε ανοιχτές διδικασίες με εποικοδομητικό διάλογο που θα έχει ένα μόνο στόχο. Όλα τα έργα ν” αξιοποιηθούν προς όφελος του ελληνικό λαό.

  Αν τολμήσετε να εκποιήσετε ή να παραχωρήσετε θα μας βρείτε μπροστά σας.

   

  22/10/2004