• Ψήφος Εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπαδήμου

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Δύο χρόνια μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση η χώρα κλίθηκε να κάνει μια μεγάλη τομή στην πολιτική ζωή του τόπου. Την τομή αυτή επέβαλαν οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, η έκρηξη των κοινωνικών προβλημάτων, οι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και οι δυσμενέστατη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε..

  Την επέβαλε η αδυναμία της απελθούσης πολιτικής διοίκησης να διαχειριστεί τα οξυμένα και πελώρια προβλήματα.

  Την επέβαλε η στείρα άρνηση και ο άκρατος λαϊκισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Την επέβαλε η ανέξοδη δημαγωγία της κατά τα άλλα ευρωπαϊκής αριστεράς.

  Την επέβαλε η διαπίστωση απ’ όλους ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν ήταν απλή απειλή αλλά συνιστούσε άμεσο εφιαλτικό κίνδυνο και ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ήταν προ των πυλών.

  Η απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί ήταν προφανείς. Αυτή η αναποτελεσματικότητα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη χειμάζουσα οικονομία. Υπονόμευσε την κοινωνική συνοχή, καλλιέργησε το φόβο την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση.

  Ως εκ τούτου το αίτημα της αλλαγής της διακυβέρνησης και της δημιουργίας Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας το εξέπεμψε η ίδια η κοινωνία. Προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

   

  Διαπιστώνοντας τα πιο πάνω, διαπιστώνοντας τις έκτακτες συνθήκες, κατέθεσα από το Μάιο στο δημόσιο διάλογο και στα όργανα του κόμματός μου την πρόταση για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, εθνικής συναίνεσης, εθνικής σωτηρίας. Ακριβώς γιατί το μέγεθος των προβλημάτων και το εύρος των αλλαγών που πρέπει να επιτελεστούν στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία, υπερβαίνουν τις δυνατότητες μιας παράταξης και το χρόνο ζωής μιας Κυβέρνησης.

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

   

  Η ανάδειξη του κ. Λ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία βρίσκεται σήμερα σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Στο πρόσωπό του ακουμπούν οι προσδοκίες για αξιόπιστη και υπεύθυνη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας και της χώρας.

  Ο κ. Παπαδήμος εκφράζει τη συγκυρία αλλά και τη συμφωνία που έστω και έτσι επιτεύχθηκε και εξασφαλίζει τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

  Χθες, ο νέος Πρωθυπουργός, έθεσε απλά και ξεκάθαρα το κρίσιμο διακύβευμα που είναι ένα και μοναδικό: η διασφάλιση της παραμονής μας στην ευρωζώνη.

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

   

  Την τελευταία εβδομάδα βιώσαμε τραυματικά καταστάσεις απείρου κάλλους που δε νομίζω ότι θα μπορούσαν να αποτελούν πρότυπο για την πολιτική τάξη του μέλλοντος. Θεωρώ ότι η τρικομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε απέχει παρασάγγας από μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα επιστράτευε όλες εκείνες τις δυνάμεις της πολιτικής και της κοινωνίας οι οποίες με δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία και γνώση θα έφερναν σε πέρας το δύσκολο έργο της διάσωσης της πατρίδας.

  Και χωρίς καμία μικροκομματική διάθεση, χωρίς καμία επιθυμία να επιρρίψω ή κατανέμω ευθύνες, ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά. Είναι κατά του μνημονίου αλλά υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης που αποτελεί συνέχειά του. Στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση αλλά συμμετέχει αναιμικά σε αυτή, δηλώνοντας ότι δε συγκυβερνά. Δεσμεύεται στους όρους που υπαγορεύουν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές αλλά δε συνυπογράφει. Θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αλλά, όπως λέει, θα ασκήσει άλλη πολιτική. Τώρα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η Ν.Δ. δεν είναι αθώα του αίματος και οι Βουλευτές της δε μπορούν να κρύπτονται πίσω από τις ψήφους της συμπολίτευσης. Προς τι λοιπόν αυτές οι αντιφάσεις;

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

   

  Είναι πλέον σαφές και πανθομολογούμενο ότι η  χώρα μας έχει ανάγκη από ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο εθνικής επιβίωσης,  που θα εκθέτει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μια νέα συμφωνία μεταξύ της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας. Ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα έπειθε τις κοινωνικές ομάδες και τις επαγγελματικές κατηγορίες ν’ αναλάβουν το μερίδιο των θυσιών που τους αναλογούν. Και όλ’ αυτά χωρίς να στοχοποιούνται ή να ενοχοποιούνται κοινωνικές ομάδες και χωρίς να προκαλείται ρήξη της κοινωνικής συνοχής.

   

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Στις 26 Οκτωβρίου επιτεύχθηκε μια συμφωνία που κρατά ζωντανή τη χώρα. Είναι το μείζον που θα μπορούσε να κατακτηθεί σε αυτή τη φάση και σε αυτές τις συνθήκες και πρέπει ν’ αναγνωριστεί στους συντελεστές της.

  Σε αυτή την εποχή η πολιτική έχει ζωτική ανάγκη από ένα επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο θα υποδεικνύει βήμα βήμα, το πώς, με ποιους, πότε και με τι μέσα, θα γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι επείγουσας σημασίας για τη χώρα και την οικονομία,

  Στηρίζω την υπό τον κ. Παπαδήμο Κυβέρνηση ανάγκης, έτσι απλά χωρίς κανέναν επιθετικό προσδιορισμό. Όλα όσα υποστήριξα πιο πάνω είναι ανοιχτά και εκτιμώ ότι θα μας  απασχολήσουν και στο μέλλον.

  15/11/2011