• ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

    ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

     

    ΕΡΩΤΗΣΗ

     

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    ΘΕΜΑ : ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

     

    Κύριε Υπουργέ,

    Η προηγούμενη κυβέρνηση στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος και αποσυμφόρησης των ήδη λειτουργούντων καταστημάτων κράτησης, κατήρτισε ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης το Νοέμβριο του 2001, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται και η κατασκευή 17 νέων καταστημάτων.

    Μεταξύ αυτών προγραμματίστηκε η ανέγερση καταστήματος κράτησης στα Βάγια Βοιωτίας προκειμένου να μεταστεγαστούν οι γυναικείες φυλακές που σήμερα βρίσκονται στο δήμο Κορυδαλλού. Ο όμορος του Νομού Αττικής, Νομός Βοιωτίας επελέγη για να είναι σύμφωνος με το χωροταξικό σχέδιο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη και από σχετική αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δήμου Κορυδαλλού.

    Για την υλοποίηση του έργου, υπάρχει πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (9/2/2004) σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκε το ακίνητο στο ΤΑΧΔΙΚ. Επίσης κατετέθη στις 4/2/2004 ο φάκελος αδειοδότησης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και εκκρεμεί η υπογραφή για την έκδοση αδείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ως γνωστό (σύμφωνα με την 74/7584 εγκύκλιο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) και προκειμένου για δημόσια έργα, η κατάθεση του φακέλου θεωρείται ως άδεια και επιτρέπεται η υλοποίηση του έργου. Παράλληλα έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι κατατεθειμένη στη «Θέμιδα». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου συνολικής αξίας 23,5 δις δρχ. είναι εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    Επειδή παρατηρείται καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει η κατασκευή των νέων φυλακών, η δε ανάγκη απομάκρυνσης των φυλακών Κορυδαλλού είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική και αποτελεί απαίτηση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής,

     

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    • 1) Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα ανέγερσης καταστημάτων κράτησης;
    • 2) Ποια θα είναι επακριβώς η πορεία της ανέγερσης των νέων φυλακών Βοιωτίας;
    • 3) Εφόσον διατείνεστε ότι η Πολιτεία έχει συνέχεια, θα μεταφερθούν στα Βάγια Βοιωτίας οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπως δεσμεύτηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση;

     

    Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

    20/05/2004