• Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας

    ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

    -Ποιο είναι το σχόλιό σας για τον νόμο-πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση;

     

    Δεν πρόκειται για νόμο πλαίσιο. Πρόκειται για κάτι που -σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ορολογία -μοιάζει με τα πολυνομοσχέδια σκούπα που κατά καιρούς έρχονται στη Βουλή για να ρυθμίσουν ασφαλιστικά ή άλλα θέματα. Πρόκειται για άθροισμα λεπτομερειακών και εξειδικευμένων ρυθμίσεων που επιδιώκει να προσδιορίσει από τις εβδομάδες διδασκαλίας μέχρι τον τρόπο των εξετάσεων. Δεν πρόκειται για νόμο πλαίσιο αλλά για νόμο βρόγχο, που απειλεί να πνίξει την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας. Βρίθει βαρύγδουπων λέξεων και εννοιών. Όμως αυτά που εξωραΐζονται και ωραιοποιούνται στην εισαγωγική έκθεση, διαψεύδονται στις επιμέρους ρυθμίσεις.

    Ο νόμος ψηφίστηκε μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία. Παρά την αντίθεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τους φοιτητές στους δρόμους, με την αντίρρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ και με τους πρυτάνεις να δηλώνουν ότι δε ρωτήθηκαν. Η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πλειοψηφία της Βουλής για να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της.

    Ακούστηκε και γράφτηκε η επιχειρηματολογία πως η Κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να καταθέσει έναν πραγματικό νόμο πλαίσιο, αποδεκτό από την πανεπιστημιακή κοινότητα που θα είχε συγχρόνως τη συγκατάθεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων μέσα στο Κοινοβούλιο. Πράγματι, ο διάλογος στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ξεκίνησε με άριστους οιωνούς. Όμως πολύ σύντομα, οι διάφοροι εκπρόσωποι που συμμετείχαν ένας-ένας αποχώρησε από τις συνεδριάσεις. Το δε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προσωπικά ο πρόεδρός του, πολλές φορές και με προσωπικό πολιτικό κόστος, στήριξε τη διαδικασία. Και ήταν το τελευταίο που αποχώρησε απ” αυτόν το διάλογο «οπερέτα».

    Φάνηκε περίτρανα ότι ήταν μια προσχηματική διαδικασία, που σκοπό είχε να αποπροσανατολίσει και να συγκαλύψει την πραγματική βούληση της Κυβέρνησης. Να προχωρήσει μόνη σε αυτόν τον αναχρονιστικό, αντεκπαιδευτικό και βαθύτατα ταξικό νόμο. Ο νόμος αυτός είναι απόλυτα σύμφωνος με τον ιδεολογικό της προσανατολισμό. Γι” αυτό πιστεύω πως η Ν.Δ. δεν έχασε την ευκαιρία συναίνεσης. Ποτέ της δεν τη θέλησε. Άλλα είχε στο μυαλό της. Και είναι λογικό άλλωστε αφού έχει αναγορεύσει την αγορά ως τη μοναδική της αξία, ως απόλυτο ρυθμιστή της οικονομίας και της κοινωνίας

     

    -Εκτιμάτε πως δεν υπάρχουν σημεία που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση;

    Έχει μικρή σημασία αν υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μείζον είναι η συνολική κατεύθυνση του νόμου καθώς και το κλίμα αποδοχής και εφαρμογής του στα πανεπιστήμια. Το πολιτικό και ηθικό υπόβαθρο αυτού του νόμου είναι η εξίσωση της οικονομίας της κοινωνίας και της παιδείας με την αγορά. Για τη Ν.Δ. η οικονομία επικαθορίζει τις κοινωνικές αξίες της παιδείας και του πολιτισμού.

    Είναι φανερό ότι θα εμπορευματοποιηθούν οι σπουδές που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν ακόμα πιο πολύ οι ανθρωπιστικές σπουδές. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τόπο αυτόν με την τεράστια παράδοση. Αυτό όμως ουδόλως τους ενδιαφέρει. Γι” αυτό και πουθενά δεν τεκμηριώνεται η θέση του ελληνικού πολιτισμού στις αρχές και στους ορίζοντες της εκπαιδευτικής τους πολιτικής.

     

    -Γιατί κάθε φορά που η κυβέρνηση αναλαμβάνει πολιτική πρωτοβουλία το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να διχαστεί;

     

    Η συλλογική δουλειά και οι επισημάνσεις που γίνονται στην προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αναδείξει την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης δε μπορούν να βαφτίζονται διχασμοί. Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους απόψεις στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος αλλά όλοι συμφωνούν και συγκλίνουν σε ένα βασικό θέμα: Η Κυβέρνηση βυθίζεται σε σκάνδαλα και αδιαφανείς πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα το τόπος και οι πολίτες να υποφέρουν από τα πεπραγμένα της. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Ήρθε η ώρα να υπάρξει αλλαγή πορείας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ενότητά του και με την προγραμματική του πρόταση εγγυάται αυτή τη νέα πορεία. Όλα τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αγωνίζονται σταθερά και ομόθυμα γι” αυτή την εξέλιξη. Οι συγκρούσεις και οι τριβές βρίσκονται αλλού. Είναι στους κόλπους της Κυβέρνησης εκεί που προσπαθούν όσο χρόνο τους απομένει να διαμοιράσουν τα ιμάτια της εξουσίας εξυπηρετώντας είτε προσωπικά οφέλη είτε συγκεκριμένα συμφέροντα.

     

    -Θεωρείτε πως ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία;

    Όπως είναι γνωστό, οι πρόωρες εκλογές, συνταγματικά εξαρτώνται από τον Πρωθυπουργό. Ακόμα και προχθές δήλωσε πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Αν είναι αναξιόπιστος και σ” αυτά του τα λεγόμενα, τότε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ίσως και να το κάνει προκειμένου να προλάβει την κατάρρευση της Κυβέρνησής του. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.

     

    -Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, η παιδεία, η υγεία είναι τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα ;

     

    Το πρόγραμμά μας είναι λεπτομερές και σαφές. Σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες έχουμε συγκεκριμένη και υπεύθυνη θέση. Από τεχνική άποψη είναι πολύ καλά μελετημένο το από πού θα προέλθουν οι πηγές χρηματοδότησης. Είναι ένα πρόγραμμα εφαρμόσιμο. Η Ν.Δ. πανικόβλητη υπό το βάρος της αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεών της, στην αρχή προσπάθησε να απαξιώσει το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αφού δεν της βγήκε τώρα επιχειρεί με αόριστες υποσχέσεις παροχολογία ν” ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα. Όμως είναι πλέον αργά γιατί η τριετία τους ανέδειξε την αυθεντική Δεξιά που φούντωσε τα οικονομικά προβλήματα, την ανεργία και την εκρηκτική κατάσταση στην παιδεία και την υγεία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και προσωπικά ο πρόεδρός μας Γ. Παπανδρέου δεσμεύεται για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων που θα μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα.

     

     

     

     

    -Η παρουσίαση του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και το Προγραμματικό Συνέδριο μπορούν να ανατρέψουν το κλίμα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις;

     

    Ανεξάρτητα από το προγραμματικό συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ήθελα να τονίσω πως το κλίμα δε διαμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις. Πάνω απ” όλα είναι το έργο της Κυβέρνησης. Βελτιώθηκε η ζωή των Ελλήνων; έγινε πιο αποτελεσματικό το κράτος; Λύθηκαν τα θέματα αδιαφάνειας; απαντήθηκαν τα αιτήματα των αγροτών; αντιμετωπίστηκε η ακρίβεια; αυτά και πολλά άλλα διαμορφώνουν πραγματικά στο εκλογικό κλίμα και την άποψη των πολιτών. Η Ν.Δ. στα κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας είναι ουραγός στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Για να θυμηθούμε και την παιδεία που τόσο ταλαιπωρείται, η Κυβέρνηση στις εξετάσεις της τριετίας έχει μείνει μετεξεταστέα στα περισσότερα μαθήματα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον αντιπολιτευτικό του λόγο και με την προγραμματική του πρόταση φιλοδοξεί να πάρει καλύτερους βαθμούς. Με το προγραμματικό μας συνέδριο αναδεικνύουμε μια διαφορετική πολιτική, ένα νέο δρόμο που οδηγεί σε μια δίκαιη κοινωνία. Είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας να πείσουμε τους πολίτες ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι σε μια Κυβέρνηση που καταρρέει.