• Προϋπολογισμός 2003

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

    Επειδή ο χρόνος είναι ανεπαρκέστατος δια να αναπτύξει κανείς τις απόψεις του επί του προϋπολογισμού που αποτελεί την κορυφαία πράξη κάθε χρόνο στη Βουλή θα υπακούσω στην κατεύθυνση του Κικέρωνα για  Inmedia res θα μπω δηλαδή κατευθείαν στο θέμα. Είναι γνωστές και αποδεκτές από την μεγάλη πλειοψηφία του λαού οι οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, που συνοψίζονται κατά κύριο και αποδεικτικό λόγο στην ένταξή μας στην ΟΝΕ . Δηλαδή την εισαγωγή της χώρας μας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Αυτό καθ” αυτό σημαίνει :

    • Προσαρμογή στο σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε.
    • Σταθερότητα οικονομικού περιβάλλοντος και τιμών
    • Πλήρη απελευθέρωση των ενδοκοινοτικών συναλλαγών και αγορών σε ισότιμη βάση
    • Πλήρη απελευθέρωση και κίνηση των συντελεστών της παραγωγής δηλαδή του κεφαλαίου, της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού της γνώσης. Αυτό βέβαια οφείλει να γίνεται στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού εντός του Κράτους  Δικαίου με σημαντική παράμετρο, μονοσήμαντη θα έλεγα, την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

    Η πραγματοποίηση όλων αυτών αποτελεί, τον ευκταίο στόχο για τον οποίο αγωνιζόμαστε όλοι. Την κύρια ευθύνη για την προσέγγιση αυτών των στόχων είχε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τα κατάφερε και συνεχίζει μέχρι την επίτευξη της οριστικής ολοκλήρωσης . Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Κώστας Σημίτης, που έχει φέρει την Ελλάδα στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων της Ευρώπης, που απήλλαξε την χώρα μας από λογικές και συμπεριφορές ηττοπάθειας, απόσυρσης και περιθωριοποίησης και τις αντικατέστησε με εθνική αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια.

    Όλα τα πιο πάνω που κατακτήσαμε απαιτούν επέκταση και διεύρυνση, ώστε να γίνουμε όλοι Ευρωπαίοι πολίτες μιας κοινωνικά δίκαιης, συνεκτικής και οικονομικά ακμάζουσας Ευρώπης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, εθνικών πολιτισμών, θρησκευτικών δογμάτων ή γλώσσας. Όλοι οι προϋπολογισμοί των προηγούμενων ετών κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό φιλοδοξεί να πραγματώσει και ο φετινός.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Συμφωνώ απολύτως και υπερψηφίζω τον κατατιθέμενο προϋπολογισμό. Σαν μέλος της εθνικής αντιπροσωπίας και εκπρόσωπος του λαού, οφείλω να καταθέσω τις απόψεις μου, θεωρώντας ότι μπορώ να συμβάλλω στη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση της πραγματικής σύγκλισης με τις οικονομίες της Ευρώπης, δηλαδή της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

    • Ως προς το ΑΕΠ, έχουμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης από τους πιο υψηλούς στην Ε.Ε. και αυτό αποτελεί επίτευγμα της κυβέρνησής μας. Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2003 είναι 3,8 %. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί η απορρόφηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά, των κοινοτικών πόρων του Γ” ΚΠΣ που ανέρχονται σε 17,5 τρις. Πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί αυτό για να εισπράξουμε και το πολλαπλασιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα. Γι” αυτό κύριε Υπουργέ «Γρηγορείτε».
    • Ως προς την ανεργία, έχουν γίνει ήδη πολλά βήματα για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα μπορούσε δηλαδή να επεκταθεί η ωρομίσθια και μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και να εφαρμοστεί σε κάποιους τομείς του δημόσιου τομέα. Βεβαίως με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Και να μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή της πολιτικής Ζοσπέν στη Γαλλία για μείωση των ωρών εργασίας στις κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου και στις πολυεθνικές, συνέβαλλε τα μάλλα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης κύριε Υπουργέ νομίζω πως πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι, οι μέθοδοι και ο έλεγχος για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου , ύψους 1 τρις, ώστε πράγματι να ενισχυθεί η απασχόληση.
    • Ως προς τον πληθωρισμό, ο οποίος ανέρχεται στο 3,5 % και οφείλεται στην υπερβάλλουσα ζήτηση, στον πληθωρισμό κέρδους των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και στην ασυδοσία της αγοράς, πρέπει να δώσουμε αποτελεσματική απάντηση. Κύριε Υπουργέ τα ολιγοπωλιακά και μονοπωλιακά φαινόμενα της αγοράς μπορούν να παταχθούν δια της πλήρους δραστηριοποίησης και άρτιας και αποτελεσματικής οργάνωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να σταματήσει η κερδοσκοπία. Ακόμα απαιτείται ένταση των μηχανισμών ελέγχου του Υπουργείου Εμπορίου. Το οποίο να μην ξεχνάμε αριθμεί περί τους 3000 υπαλλήλους.
    • Σε ότι αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση, αποτελεί αναμφίβολα επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής και προσφορά της στον ελληνικό λαό. Νομίζω ότι αυτή και η επίλυση του ασφαλιστικού θα αρκούσαν και μόνον αυτά για να καταγράψουν μια πετυχημένη κυβερνητική θητεία. Νομίζω όμως κύριε Υπουργέ ότι θα μπορούσε να ελαττωθεί σημαντικά η φορολογία των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών και γνωρίζεται καλά πόσο μικρό είναι το δημοσιονομικό κόστος.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

    • Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί αναγκαίο στόχο για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Η οικονομική ανάπτυξη που πετύχαμε μετατρέπεται σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω του κράτους και των υπηρεσιών του. Γι” αυτό χρειάζονται διαρκή εκσυγχρονισμό και βελτίωση. Γι” αυτό η στελέχωση κάθε δομής διοίκησης (π.χ. ΠΕΣΥ), ή μηχανισμός ελέγχου επίβλεψης ή υλοποίησης θα πρέπει απαρέγκλιτα να υπακούει στην απλή και δοκιμασμένη αρχή του Ιουστινιανού «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Και επ” αυτού πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.
    • Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ είναι επαινετή η προσπάθεια για προσαρμογή στα Βρετανικά πρότυπα λειτουργίας. Πιστεύω όμως ότι το μέγιστο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί όταν οι ΔΕΚΟ λειτουργούν και ελέγχονται σύμφωνα με την νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών. Δηλαδή προϋπολογισμός στη βάση του standard cost , έλεγχος του ισοζυγίου καθώς και έλεγχος και αποτίμηση των αποτελεσμάτων χρήσεως και απολογισμού.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

    Η ελληνική οικονομία κινείται ήδη στους παγκόσμιους ρυθμούς. Απόδειξη αποτελούν οι πολλές εγχώριες υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επίσης οι κερδοφόρες επιχειρήσεις των Ελλήνων επενδυτών στο εξωτερικό. Να μην παραβλέπουμε ότι στα Βαλκάνια είμαστε στις πρώτες θέσεις των ξένων επενδυτών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ελληνικό δημόσιο. Το fiskus των Λατίνων (δημοσιονομική διαχείριση). Το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί επειγόντως σε αντίστοιχους οικονομικούς ρυθμούς, επιτυχούς διαχείρισης και ανάπτυξης.

    Η πραγματοποίηση των πιο πάνω  θα οδηγήσει στην αύξηση του ρυθμού του ΑΕΠ κατ” έτος, στην αύξηση της απασχόλησης και της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων. Δηλαδή στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Όπερ σημαίνει .. πλεόνασμα το οποίο κατευθύνεται στην ενίσχυση των κατωτέρων εισοδηματικών τάξεων του ελληνικού πληθυσμού.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Για μια ακόμα φορά η ΝΔ αρκέστηκε σε στείρα αντιπολίτευση, σε λόγους κενού περιεχομένου. Με δυσάρεστες αναμνήσεις ο Ελληνικός λαός, αναλογίζεται το τελευταίο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από αυτή,

    • Όπου βεβαίως δεν ανακάλυψε τα ΜΟΠ και τα ΠΕΠ
    • Όπου κατήργησε τον Δημοκρατικό Προγραμματισμό στον οποίο συμμετείχαν οργανωμένοι φορείς της κοινωνίας με τη διατύπωση Αναπτυξιακών Προτάσεων και Έργων υπό την εποπτεία του ΚΕΠΕ το οποίο άλλωστε είχε δημιουργήσει ο ιδρυτής της και το οποίο μετέβαλλε σε ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση.
    • Όπου αντικατέστησε τον αναπτυξιακό νόμο 1262 του 82 και τον μετέτρεψε σε φορολογικές απαλλαγές υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας με το νόμο 1890 του 92, αντί να επιδοτηθούν οι νέες υγιείς επιχειρήσεις και η μεσαία αστική τάξη.
    • Όπου πέραν της αξιέπαινης προσπάθειας στο Ασφαλιστικό του κυρίου Σιούφα δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαρθρωτική αλλαγή ή μάλλον έγινε η αμφιλεγόμενη αποκρατικοποίηση της ΑΓΕΤ και η σκανδαλώδης απελευθέρωση των τιμών των πετρελαιοειδών σε συνθήκες ολιγοπωλίων.

    Κύριοι της ΝΔ δεν κάνατε ούτε τότε ούτε τώρα καμία πρόταση θεσμικής ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Εκεί είναι η διαφορά μας, στην οικονομική φιλοσοφία. Εμείς πιστεύουμε σε κράτος επιτελείο με ρυθμιστικές αρχές αξιόπιστες και προσπαθούμε να το πραγματώσουμε. Εσείς αδυνατείτε να προτείνετε οτιδήποτε, γι” αυτό και ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται σε εμάς τη διακυβέρνησή του. Γι”  αυτό και θα πράξει το ίδιο στις επόμενες εκλογές.

    21/12/2002