• Συνέντευξη Εφημερίδα metro

    1. Τι πρέπει να αποφύγει ο νέος αρχηγός αν θέλει να πετύχει;
    Η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Ιούνιο δείχνει ότι διαθέτει αποθέματα αντοχής και υψηλή αίσθηση καθήκοντος. Όλοι θυμόμαστε την περίοδο εκείνη, όπου η κοινωνική έκρηξη είχε χτυπήσει κόκκινο, από τα πολλαπλά αδιέξοδα και από την ανερμάτιστη πολιτική του τότε οικονομικού επιτελείου.

    Η θετική συμβολή του στη σύναψη του PSI και στη νέα δανειακή σύμβαση απέδειξε ότι ο Βενιζέλος είναι για τα δύσκολα. Προκρίνει το κοινωνικό συμφέρον, ακόμη κι όταν ξέρει ότι μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του προσωπικού του συμφέροντος. Την ίδια αποφασιστικότητα, τόλμη και υπευθυνότητα επέδειξε και με απόφασή του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής του ιστορίας.

    Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών μίλησε πρώτος για το «ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ», ευχαρίστησε τους πολίτες, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς τις δικές τους προσπάθειες και στερήσεις δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποφύγει τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας. Παράλληλα, δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη, έχοντας επίγνωση ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων Παπανδρέου διέψευσαν προσδοκίες και έριξαν τους πολίτες στην απόγνωση.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το έργο που ανέλαβε είναι τιτάνιο και θα κριθεί από τη δυνατότητά του να δώσει στο ΠΑΣΟΚ μια νέα αναγεννητική δύναμη, χαράσσοντας νέες πολιτικές για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και όχι γι” αυτές που χάσαμε.
    2. Είστε υπέρ της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές;
    Η χώρα μετά τις επώδυνες περιπέτειες που πέρασε χρειάζεται επειγόντως ισχυρή διακυβέρνηση, χρειάζεται ισχυρή πολιτική διεύθυνση. Επίσης, έχει ζωτική ανάγκη τη συναίνεση και τη συνεννόηση όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που νοιάζονται, που αγωνιούν, που αγωνίζονται για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα, αυτό είναι στην ουσία το πραγματικό διακύβευμα των επικείμενων εκλογών.

    Στη μνήμη όλων μας είναι νωπές ακόμη οι δυσμενείς -θα μπορούσα να πω καταστροφικές- συνέπειες για τη χώρα μας του ελλείμματος διακυβέρνησης της τελευταίας περιόδου. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να τοποθετηθούμε όχι με γνώμονα τα στενά κομματικά συμφέροντα, αλλά τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις.

    Η νέα διακυβέρνηση της χώρας, ανεξάρτητα αν υπάρχει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, θα πρέπει να στηριχθεί σε ευρύτερες δυνάμεις. Θα πρέπει να στηριχθεί σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας με προοδευτικό προσανατολισμό και με μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη διοίκηση, στην οικονομία. Όποιος νομίζει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδρομή που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ή δε έχει καταλάβει τίποτα ή είναι εντελώς αφελής.
    3. Ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να έχει ρόλο μετά τις εκλογές;
    Ο Λουκάς Παπαδήμος προσέφερε στη χώρα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η γνώση και η εμπειρία του, καθώς και οι προσωπικές σχέσεις με το χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και οξυμένων προβλημάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί.

    Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Λουκά Παπαδήμο πετύχαμε αυτό που κάποτε έμοιαζε ακατόρθωτο, την αποφυγή της άτακτης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Το PSI και η δανειακή σύμβαση καταγράφονται ως βασικές του επιτυχίες. Γνωρίζετε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν συμμετέχει σε κάποιο κόμμα. Είναι ένας τεχνοκράτης διεθνούς εμβέλειας. Γνωρίζει το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, διαθέτει διαπραγματευτική ικανότητα. Η χώρα οφείλει να σέβεται τέτοιες προσωπικότητες. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, το κεφάλαιο «Παπαδήμος» όπως και άλλες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους στα θέματα της οικονομίας και της Ευρώπης πρέπει να αξιοποιούνται.
    4. Υπάρχουν ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο της πρώτης κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ. Ακούμε και για ειδικό δικαστήριο…
    Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε πολύ καθαρά και χωρίς διάθεση συμψηφισμού ή στρογγυλέματος ότι είναι ιστορικές οι ευθύνες εκείνων που διαχειρίστηκαν την οικονομία της χώρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ.

    Είναι υπόλογοι όλοι εκείνοι, που καλλιέργησαν προεκλογικά το μύθευμα «λεφτά υπάρχουν» και μετεκλογικά καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα, να πάρουν αποφάσεις όταν αποκαλύφθηκε η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Είναι υπόλογοι όλοι εκείνοι που επί των ημερών τους επιδεινώθηκαν δραματικά οι δείκτες της οικονομίας, μετά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που είχε προκληθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Και πρέπει να θυμηθούμε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού επί Ν.Δ. αφηνίασε, το δε δημόσιο χρέος την 5ετία του Κ.Καραμανλή εκτινάχθηκε στα ύψη. Συγκεκριμένα διπλασιάστηκε. Όσο ήταν το δημόσιο χρέος από σύστασης του ελληνικού κράτους μέχρι την έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. κυριολεκτικά διπλασιάστηκε στο τέλος της θητείας της.
    Γι” αυτό χάριν δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο να ασκείς κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και άλλο να κατηγορείς την τελευταία κυβέρνηση ότι δημιούργησε την κρίση, όπως ανιστόρητα και αμετανόητα επιδιώκει η Ν.Δ. δίνοντας συγχωροχάρτι στις καίριες ευθύνες της.

    Τολμώ να πω ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Η πραγματική απόδοση μπορεί να επιτευχθεί όχι στο πλαίσιο μιας εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά από μια ανεξάρτητη αρχή που θα συγκροτείται από ειδικούς τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους, με γνώση και εμπειρία σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, σε μακροοικονομικά ζητήματα, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Προσωπικότητες εμβέλειας που διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά ευτυχώς διαθέτει η Ελλάδα. Να υπενθυμίσω εδώ ότι η πρόταση που καταθέτω έχει γίνει πράξη με επιτυχία στην Ισλανδία.

    Ο θεσμός των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής αποδείχθηκε ανεπαρκής και ανήμπορος να εξετάσει σε βάθος με όσα ζητήματα ασχολήθηκε. Η λειτουργία τους αντικειμενικά δεν μπορεί να συμβάλλει στην αναζήτηση της αλήθειας. Είναι αστείο το κάθε κόμμα να καταθέτει το δικό του πόρισμα, με μόνο αποτέλεσμα τη δημιουργία περαιτέρω σύγχυσης στους πολίτες.