• ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

    ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

    ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β” ΠΕΙΡΑΙΑ

     

    ΕΡΩΤΗΣΗ

     

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    ΘΕΜΑ : ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Αποτελεί θέμα επείγουσας αντιμετώπισης ο εκσυγχρονισμός των σωφρονιστικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα μας. Όπως επίσης και η απομάκρυνση όσων λειτουργούν εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων.

    Το πρόβλημα εμφανίζεται με μεγαλύτερη οξύτητα στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και κρατούνται σ” αυτές σχεδόν τριπλάσιοι φυλακισμένοι, απ” όσους επιτρέπεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Κάτι απάνθρωπο για τους φυλακισμένους, που διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Υπενθυμίζω τις αλλεπάλληλες αποδράσεις φυλακισμένων κάτι που προκαλεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

    Η προηγούμενη κυβέρνηση για ν” αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κατήρτισε ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης το Νοέμβριο του 2001, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται και η κατασκευή 17 νέων καταστημάτων κράτησης. Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Όπως προκύπτει από δηλώσεις του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη και από σχετική αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του δήμου Κορυδαλλού, η ολοκλήρωση του ανωτέρου προγράμματος θα  οδηγήσει στην οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού.

    Αποτελεί επιτακτικό και ομόφωνο αίτημα των κατοίκων  της περιοχής η άμεση απομάκρυνση των φυλακών του Κορυδαλλού.

    Επειδή παρατηρείται καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει η κατασκευή των νέων φυλακών,

     

     

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    • 1) Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανέγερσης καταστημάτων κράτησης;
    • 2) Ποια θα είναι επακριβώς η εξέλιξη για την ολοκλήρωση του έργου;
    • 3) Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να συνεχίσει το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των φυλακών Κορυδαλλού που είχε καταρτίσει η προηγούμενη;
    Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

     

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

    20/05/2004