• Επερώτηση για ΟΠΑΠ

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Θέλω να με πιστέψετε, δε βρίσκομαι στην καλύτερη των θέσεων επερωτώντας την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για εξόφθαλμα σκανδαλώδεις πράξεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ. Ενός δημόσιου οργανισμού, εισηγμένου στο χρηματιστήριο με το 51% των μετοχών να ανήκει στο δημόσιο ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

  Είμαι υποχρεωμένος όμως να το πράξω. Έχω συνταγματική υποχρέωση να το πράξω. Γιατί το Κοινοβούλιο, η κορυφαία αυτή έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί συγχρόνως το τελευταίο ανάχωμα της Δημοκρατίας σε πιέσεις και συμφέροντα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η πολιτική και οι ασχολούμενοι με αυτή, όπως αναδεικνύουν δεκάδες  δημοσκοπήσεις, παρουσιάζουν έλλειμμα κύρους έναντι της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς. Οφείλουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε, ν” απενοχοποιήσουμε και ν” αναβαθμίσουμε τον κυρίαρχο ρόλο της πολιτικής.

  Η επερώτηση αυτή, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πόλεμος φθοράς του αντιπάλου αλλά σα δημιουργικός κοινοβουλευτικός έλεγχος. Που σκοπεύει στην έξοδο από το τέλμα. Στις ευνομούμενες δημοκρατίες πολιτικός ανταγωνισμός σημαίνει ανταγωνισμός προσφοράς, ανταγωνισμός πολιτικού και κοινωνικού ήθους.

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

  Έχετε μπροστά σας ένα κείμενο επερώτησης που υπογράψαμε 23 συνάδελφοι, που περιγράφει τραγικά γεγονότα και καταστάσεις, που κατά τη γνώμη μου αποτελούν τον ορισμό της κακοδιοίκησης, της ευνοιοκρατικής και χαριστικής υποστήριξης των ημετέρων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της αυθαιρεσίας, της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Πράξεις που συμβαίνουν κατ” εξακολούθηση από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ, που διόρισε η σημερινή κυβέρνηση.

  Θα θελα λίγο την προσοχή σας, προκειμένου να σκιαγραφήσω τα γεγονότα και να τεκμηριώσω την επερώτηση.

  Η προηγούμενη διοίκηση του οργανισμού είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση τερματικού εξοπλισμού, ο οποίος έληγε στις 17-6-2004. Η μελέτη του ως άνω διαγωνισμού, ανετέθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με συνολικό κόστος χρηματοδότησης 58.410€  .

  • Ø Καταθέτω ……………………….

  Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο ρητά δηλώνει ότι διαθέτει την τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας το έργο, εκπροσωπούσε – σημειώστε παρακαλώ τα ονόματα – η αντιπρύτανης κυρία Τζιαμπίρη, τον δε ΟΠΑΠ ο τότε πρόεδρός του.

  Στις 15-6-2004 δυο μέρες δηλαδή πριν τη λήξη του διαγωνισμού, συνέρχεται το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ και αποφασίζει, κατά πλειοψηφία, την ακύρωση του διαγωνισμού. Σημειωτέον, δεν υπάρχει υπηρεσιακή εισήγηση που να εξηγεί τους λόγους αλλαγής της προηγούμενης προκήρυξης τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Ακόμα δεν υπάρχει ούτε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, για τη νομιμότητα της απόφασης του Δ.Σ. αλλά και την ευθύνη των παρεκκλίσεων από τις δεσμεύσεις έναντι των μετόχων όπως αποτυπώνονται στα ενημερωτικά δελτία των μετοχοποιήσεων.

  • Ø Σας καταθέτω ………………..

  Στις 23 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Δ.Σ. και αποφασίζει επίσης κατά πλειοψηφία τη συγκρότηση επιτροπής διακήρυξης ενός νέου δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

  Στην 31η συνεδρίαση, της 23 Σεπτεμβρίου 2004, το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ αποφάσισε τη συγκρότηση νέας επιτροπής διακήρυξης του ως άνω διαγωνισμού, αποτελούμενη από τους κ.κ. Καΐση Αθανάσιο, Τσιτσικλή Ιωάννη, Αργυράκη Παναγιώτη, Τζιαμπίρη Γεώργιο, Γκοτζαμάνη Βασίλειο, Σημαιοφορίδη Αγάπιο και Κούκη Μηνά. Ακόμα αποφάσισε την ανάθεση της εκτέλεσης «μελέτης σχετιζόμενης με τον ως άνω διαγωνισμό» – τι να σημαίνει αυτό άραγε; – στους καθηγητές του Α.Π.Θ. κ.κ. Βλαχάβα Ιωάννη και Λιναρδή Παναγιώτη, έναντι του ποσού των 100.000€ πλέον ΦΠΑ και των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των καθηγητών και 3 ακόμα μελών της επιστημονικής τους ομάδας.

  Σημειώστε παρακαλώ, ότι ορίζονται 2 ανεξάρτητες επιτροπές, αδρά αμειβόμενες, με ίδιο αντικείμενο.

  • Ø Καταθέτω ……………..

  Σε επόμενη συνεδρίαση, συγκεκριμένα στην 33η ,της 14-10-2004, ο κύριος Φιλιππίδης εισηγήθηκε την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου σε 200 εκατ.€, χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη σκοπιμότητας ή εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση από ειδικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, που να αιτιολογεί την αναγκαιότητα διεύρυνσης του αντικειμένου του διαγωνισμού κατά 80 εκατ.€. Στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. αποφάσισε για τις αμοιβές της επιτροπής διακήρυξης  του διαγωνισμού, αυτή που ανέφερα πιο πάνω, ως εξής: Καΐσης Αθανάσιος (Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ),  Τσιτσικλής Ιωάννης (Καθηγητής ΗΠΑ), Αργυράκης Παναγιώτης (Καθηγητής ΑΠΘ), Τζιαμπίρης Γεώργιος (Δρ. Πληροφορικής) από 125.000€ πλέον ΦΠΑ και εξόδων μετακίνησης.

  • Ø Καταθέτω …………………

  Σημειωτέον η επένδυση των 200εκατ.€ είναι η υψηλότερη από σύστασης του ΟΠΑΠ. Είναι η υψηλότερη επένδυση πληροφορικής που τρέχει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη. Θέλω παρακαλώ να σημειώσετε ότι ενώ μέχρι τώρα οι επιτροπές αφορούσαν πανεπιστήμια, τώρα πλέον επιλέγονται φυσικά πρόσωπα.

  Δεν ακολουθήθηκε η ορθή θεσμική διαδικασία, να ενημερωθούν δηλαδή οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών πανεπιστημίων, για την αναγκαιότητα σύστασης επιτροπής διακήρυξης , η οποία θα αποτελείτο από ειδικούς επιστήμονες και αυτές να προτείνουν τα μέλη και τις αμοιβές τους. Αντ” αυτού  έγιναν αυθαίρετοι και μεροληπτικοί ορισμοί, κατά παράβαση του κανονισμού «προμήθειας υλικών και υπηρεσιών» της εταιρείας.

  Όπως αναφέρεται στα πρακτικά ο χρόνος λειτουργίας της επιτροπής διακήρυξης προσδιορίστηκε για 3μηνο περίπου. Αντιλαμβάνεστε κύριοι συνάδελφοι, το μέγεθος της αμοιβής; Εξωπραγματικά ποσά. Αμοιβή 500.000€ σε 4 μέλη για 3 μήνες δουλειά. Μεγέθη, ασύλληπτα για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πραγματικότητα.

  Σημειώστε παρακαλώ ότι, στην εξέλιξη του διαγωνισμού θα συσταθούν ακόμα επιτροπή αξιολόγησης και κατάρτισης της σύμβασης και επιτροπή παρακολούθησης και τελικής παραλαβής. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με εισήγηση του προέδρου το κόστος των επιτροπών θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ύψος των 2.300.000 €, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι αδικαιολόγητο. Ακόμα σύμφωνα με πρόταση του κ.Φιλιππίδη οι επερχόμενες επιτροπές θα έχουν την ίδια σύνθεση με την επιτροπή διακήρυξης. Είναι η αποθέωση της εξαχρείωσης. Είναι ο ορισμός της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και όχι μόνο.

  Ακόμα, αποκλείστηκαν από την επιτροπή εκπρόσωποι του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων. Όπως επίσης και εξειδικευμένοι μόνιμοι υπάλληλοι του οργανισμού, πλην ενός, κατά παράβαση της πάγιας πρακτικής. Γιατί άραγε;

  Το πιο πάνω επισημαίνει με οργισμένη ομόφωνη ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του ΟΠΑΠ. Σ” αυτή την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι, αναρωτιούνται από ποια μελέτη προκύπτει το ιλιγγιώδες ποσό των 200εκατ € και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των μελών της επιτροπής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος.

  • Ø Κατατίθεται …………………….

  Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, της 14-10-2004, αποφασίστηκε η ανάθεση υποστηρικτικών υπηρεσιών για το διαγωνισμό στην εταιρεία «Γ.ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», δηλαδή μιας εταιρείας που ανήκει σε ένα από τα μέλη της επιτροπής διακήρυξης, αντί του συνολικού ποσού των 576.000€. Και ακόμα ότι:

  • Ø Το ποσό αυτό κατανέμεται ανά μήνα, μέσω 2 ανεξάρτητων συμβάσεων, προκειμένου να εμφανιστεί σύννομη η πράξη. Η 1η ύψους 12.200€ μηνιαίως πλέον ΦΠΑ και η 1η 11.800 πλέον ΦΠΑ. Η σύμβαση είναι διάρκειας 1 έτους με δυνατότητα επέκτασης 1 έτους ακόμα.
  • Ø Για τις δραστηριότητες δε της εταιρείας διατίθενται ακόμα και γραφεία εντός των διοικητικών υπηρεσιών του οργανισμού.
  • Ø Για την απόφαση αυτή ο σύλλογος εργαζομένων του ΟΠΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του οργανισμού είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου και μπορούν άνετα ν” αναλάβουν το πιο πάνω έργο. Πρόκειται αναμφίβολα για μια φωτογραφική ανάθεση σε εταιρεία ημετέρων.

  Εδώ να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας, το όνομα Τζιαμπίρης έχει αναφερθεί μέχρι τώρα ήδη 3 φορές. Η 1η αναφορά ήταν της αντιπρυτάνεως του πρώτου διαγωνισμού. Η 2η του μέλους της επιτροπής διακήρυξης. Και η 3η ως Τζιαμπίρης Ε.Ε.. Υπάρχει και μια άλλη αναφορά στην 27η συνεδρίαση , της 8 Ιουλίου 2004, όταν ο κύριος Τζιαμπίρης προσλαμβάνεται σαν σύμβουλος της διοίκησης με  3μηνιαία σύμβαση και αμοιβή 12.000€ μηνιαίως.

  • Ø Κατατίθεται …………………

  Κύριοι Συνάδελφοι,

  Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

  Η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα δαπανήσει ένα υπέρογκο ποσό για έργο που μπορούν να υλοποιήσουν οι υπηρεσίες της.

  Δεν ίσχυσαν αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ως άνω Ετερόρρυθμης Εταιρείας.

  Έγινε κατάτμηση του ποσού και απευθείας ανάθεση.

  Δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός σύμφωνα με τον κανονισμό προμήθειας υλικών και υπηρεσιών της ΟΠΑΠ Α.Ε., για να εξασφαλιστεί η καλύτερη προσφορά, αφού το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 150εκατ.€.

  Αλλά ποια είναι αυτή η εταιρεία που θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες, θα κρατάει πρακτικά, θα κλείνει τα ραντεβού των μελών της επιτροπής κάτι που δε μπορούν να το κάνουν οι υπηρεσίες του οργανισμού ; Εδώ έρχεται το κερασάκι στην τούρτα. Είναι μια εταιρεία χωρίς εμπειρία, χωρίς επιστημονική στελέχωση, κατά τεκμήριο ανεπαρκής για τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού. Διότι πρόκειται για νεοσύστατη εταιρεία (συστάθηκε στις 24-7-2002) με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 600€.

  • Ø Καταθέτω …………………

  και χωρίς έργο και εμπειρία, η οποία έχει καταθέσει μια μόνο φορολογική δήλωση και μάλιστα ζημιογόνο, με ακαθάριστα έσοδα μόλις 9.300€.

  Έλεος κύριοι συνάδελφοι.

  Σε μια χώρα με οικονομικά προβλήματα, με τους αγρότες στους δρόμους, με τους χαμηλοσυνταξιούχους να κινούνται στα όρια της φτώχειας, είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Είναι αυτές πρακτικές που συμβαίνουν σε δημοκρατική χώρα ή αρμόζουν σε δεσποτεία του παρελθόντος και σε δημοκρατίες της μπανανίας; Είναι αυτό πολιτική; Είναι διοίκηση; Εκτός αν θεωρηθεί η διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων σαν διακανονισμό συμφερόντων με προσωπικό όφελος.  Αλλά αυτό δεν αφορά το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι άλλο πολίτευμα.

  Κύριοι συνάδελφοι,

  Η επερώτηση κατετέθη στις 6-12-2004. Ακόμα και αν δε γνώριζε όλ” αυτά η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τότε τα έμαθε. Δεν έκανε όμως τίποτε. Γι” αυτό τους καλέσαμε σήμερα. Για να ενημερωθούμε για το τι έκαναν και τι δεν έκαναν και γιατί. Και με αφορμή αυτό, να καλέσουμε την εθνική αντιπροσωπία, να δει και να αξιολογήσει τα εν λόγω άνθη του κακού όχι ως μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ως ενδείξεις του κλίματος που κυριαρχεί. Ως ενδείξεις της φιλοσοφίας του  management  των δημοσίων υπηρεσιών, που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας, 1 χρόνο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. Να δει :

  • Τις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης.
  • Τις σχέσεις των δημοσίων επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή κοινότητα
  • Να δει με ποια κριτήρια ορίζονται οι διοικήσεις

  όταν σε Ανατολή και Δύση γίνεται αγώνας για την ανασυγκρότηση των θεσμών, οι πιο πάνω περιγραφείσες πρακτικές οδηγούν στον πιο αδιαφανή και αντιαναπτυξιακό παρεμβατισμό πελατειακού τύπου.

  Αυτή είναι η επανίδρυση του κράτους;

  Το κομματικοποιημένο management;

  Όταν στο κόσμο του διεθνούς management για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας κυριαρχούν έννοιες όπως οι έννοιες της εταιρείας ως κοινότητα και της εταιρικής κουλτούρας εσείς παροπλίζεται τους εργαζόμενους με γνώση, τους βλέπετε ανταγωνιστικά και φέρνεται απ” έξω στρατιές συμβούλων, να κάνουν τι; Μήπως για να ξεχρεώσετε υποχρεώσεις ή για επένδυση προσωπικών οφελών στο μέλλον;

  Λυπάμαι, αλλά καθηλώνετε το δημόσιο τομέα στη μικροκομματική λογική. Στην εποχή που η θεσμική αντιμετώπιση της διαφθοράς και η θαρραλέα επένδυση στη γνώση είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, οι πρακτικές αυτές οδηγούν σε οπισθοδρόμηση και μαρασμό.

  Και κάτι πολύ σημαντικό. Αντί να θεσμοθετηθεί η διαφάνεια στις σχέσεις του δημόσιου τομέα και των δημόσιων πανεπιστημίων, μετατρέπετε τους πανεπιστημιακούς σε προγραμματάδες και κομματικούς πελάτες. Και μάλιστα ενός πανεπιστημίου σπουδαίου και νευραλγικού, για την προώθηση της παιδείας και της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη Βαλκανική, που όμως σε κάποιες περιπτώσεις και στο παρελθόν είχε απασχολήσει το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο για εργασίες ή διατριβές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

  • Ø Καταθέτω σχετικά……………….

  Αλλά επ” αυτού θα επανέλθω.

  Σε ότι αφορά την επερώτηση κύριε Υπουργέ, γιατί δε σταματάτε τις μεθοδεύσεις που καθοδηγούν το διαγωνισμό σε προαποφασισμένη κατεύθυνση. Δεν το βλέπετε; Τα στοιχεία βοούν. Έχετε νομίζω δύο επιλογές. Ή αναγνωρίζετε και αναλαμβάνετε το πολιτικό κόστος αυτής της υπόθεσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, σας λέω ότι και στο παρελθόν και τώρα είμαστε κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής. Ή δε το αναλαμβάνετε, τότε κρίνω ότι είστε υποχρεωμένος να επαναλάβετε τη γνωστή και προσφιλή σας – όταν αφορά άλλους – προσφυγή στον εισαγγελέα.

   

  14/01/2005