• Υπάρχει ανάγκη ισχυρής διακυβέρνησης

    1. Πόσο εύκολο θα είναι για τον κ. Ευ. Βενιζέλο να αποκαταστήσει τις σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία; Τι έχει αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με πριν από δύο χρόνια ώστε να το εμπιστευθεί και πάλι ο λαός;
    Η διάρρηξη των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις είναι δεδομένη. Οφείλουμε να το παραδεχτούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες όλοι μας και πρωτίστως εκείνοι που άσκησαν πολιτική εξουσία. Το πρόβλημα το αναγνωρίζει και ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, μιλώντας μάλιστα για «ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ». Αν θυμάστε, προσωπικά είχα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του εδώ και αρκετό καιρό, πολύ πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Γεγονός πάντως είναι ότι η τελευταία πολιτική περίοδος έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού μας ως «πέτρινα χρόνια».

    Αναμφίβολα η υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η δημοσκοπική του καθίζηση είναι αποκαλυπτική. Πρέπει να μας προβληματίσει και προπαντός να μας οδηγήσει σε τολμηρές και ουσιαστικές αποφάσεις. Χωρίς στρογγυλοποιήσεις, χωρίς συμψηφισμούς, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Μόνο αυτή θα μας βοηθήσει να ξαναπιάσουμε το νήμα της ειλικρινούς σχέσης με τους πολίτες.

    Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, με κυρίαρχα στοιχεία τον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για τους πολίτες. Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχοντας επίγνωση των δεδομένων και κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια, επιδιώκει και ζητά να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη τους.

    Άλλωστε, οι πολίτες είναι ώριμοι, μπορούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν ποιες πολιτικές είναι χρήσιμες για τη χώρα και ποιος ηγέτης έχει έργο να επιδείξει και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές, όπως είναι η συμφωνία για το PSI και η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.
    2. Πόσο πιθανή είναι μια συγκυβέρνηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν πιάνει ποσοστά αυτοδυναμίας;
    Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την τάση μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν είναι στατικές, δεν αποκρυπτογραφούν τις οριστικές διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Άλλωστε θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, τάσεις συσπείρωσης για το ΠΑΣΟΚ.

    Εμείς κατεβαίνουμε στις εκλογές, έχοντας καθαρό πολιτικό μήνυμα την «Αυτοδύναμη Ελλάδα». Την Ελλάδα αυτή οφείλουμε να υπηρετήσουμε με τις ιδέες μας, με τις πολιτικές μας, με τις προτάσεις μας, αναγνωρίζοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα των επικείμενων εκλογών δεν είναι οι επιδόσεις του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά η ανόρθωση της χώρας, η εξυγίανση της οικονομίας, η αναζωογόνηση της κοινωνίας.

    Η χώρα μετά τις εκλογές θα έχει ανάγκη από μια στιβαρή και ισχυρή διακυβέρνηση. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Ταυτόχρονα έχει ανάγκη τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση. Όποιοι αναδεικνύουν ως αυτοσκοπό της πολιτικές συμπράξεις, προδικάζουν τις διαθέσεις των πολιτών.
    3. Ήσασταν από τους ανθρώπους που συντάχθηκαν στο πλευρό του κ. Βενιζέλου. Τι περιμένετε από αυτόν; Πόσο αναγκαία είναι η ανανέωση προσώπων στον κομματικό μηχανισμό;
    Η συμπαράταξή μου με τον Βενιζέλο στηρίζεται σε ένα πλαίσιο αρχών και ιδεών. Πεποίθησή μου είναι ότι είναι μια πολιτική προσωπικότητα που μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα και στο λαό. Πιστεύω ότι μπορεί να εκφράσει πολιτικά με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε. Ταυτόχρονα θεωρώ ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι φορέας αλλαγής και ανανέωσης.

    Το υπάρχον πολιτικό και κομματικό σύστημα έχει ζωτική ανάγκη από μια αναγεννητική πνοή. Δεν μπορεί να μένει στατικό και αποστεωμένο. Οφείλει να ανοιχθεί σε νέες δυνάμεις. Οφείλει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πολιτική και προγραμματική ανανέωση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή προσώπων.

    4. Επί του παρόντος τουλάχιστον το κράτος φαίνεται να γλυτώνει την χρεοκοπία, μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους πολίτες του;
    Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και σ” αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι αποτελεσματικοί χειρισμοί του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα και η οικονομία κινείται στον αστερισμό μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

    Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι όρος επιβίωσης. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ως χώρα και ως κοινωνία με τα ελλείμματα στα ύψη και το δημόσιο χρέος ανεξέλεγκτο. Ούτε μπορούμε να ανατάξουμε την οικονομία, στηριζόμενοι στα δανεικά.

    Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι είναι ζωτική ανάγκη να εγκαταλείψουμε τις αυταρέσκειες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε βήμα βήμα σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

    Η οικονομική ασφυξία μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η συρρίκνωση των μισθών, οι μειώσεις των συντάξεων σε συνδυασμό και με την έκρηξη της ανεργίας έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην απόγνωση και την απελπισία. Αν δεν παρεκκλίνουμε από τους στόχους και τις επιδιώξεις που έχουμε θέσει ως χώρα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάταξης και ανάκαμψης, γεγονός που θα φέρει το χαμόγελο ξανά στους πολίτες.
    5. Ο κόσμος ζητάει την τιμωρία των πολιτικών που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας. Εσείς σε ποια πρόσωπα του πολιτικού συστήματος θα εστιάζατε τις διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών;
    Οι πολίτες με την ψήφο τους μπορούν να αποδοκιμάσουν εκείνους που δεν υπηρέτησαν με συνέπεια και καθαρότητα το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, μου επιτρέπετε να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε στη χρεοκοπία επειδή απλά και μόνο κάποιοι εκπρόσωποι της πολιτικής τάξης «έβαλαν το χέρι στο μέλι».

    Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Υπάρχει αναμφίβολα η παράμετρος της διαφθοράς. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες παράμετροι, όπως είναι η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα, η ανοχή σε φαινόμενα ανομίας και αυθαιρεσίας.

    Για παράδειγμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εκτίναξη των ελλειμμάτων που σημειώθηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που οφειλόταν στις αθρόες ρουσφετολογικές της προσλήψεις.

    Γι” αυτό το καίριο ζήτημα είναι να βάλουμε τέλος σε όλες εκείνες τις πολιτικές, αλλά και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν στην άβυσσο. Αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουμε να ανορθώσουμε τη χώρα, ακόμη κι αν κάποιοι τιμωρηθούν παραδειγματικά.

    6. Άτυπα είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Εσείς θα κατέβετε στο πεζοδρόμιο; Πως θα δικαιολογήσετε στους πολίτες τα δύο μνημόνια που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ;
    Έχω επιλέξει να κινούμαι στο φως της ημέρας. Δεν κρύφτηκα και δεν πρόκειται να κρυφτώ από τους πολίτες. Θέλω να τους βλέπω στα μάτια, γιατί θέλω να έχω μια αυθεντική σχέση μαζί τους. Κατανοώ την πικρία και την οργή τους, όμως αυτή δεν πρέπει να οδηγεί σε πράξεις βίας, και σε πρακτικές εκφασισμού.

    Στους πολίτες δεν πρέπει να δικαιολογήσουμε τις πολιτικές μας, πρέπει να τις εξηγήσουμε και κυρίως να τους πείσουμε με επιχειρήματα. Χωρίς λαϊκισμούς και ανέξοδες διακηρύξεις οφείλουμε να συζητήσουμε ποιες δυνατότητες και ποιες ευκαιρίες είχαμε, όταν βρεθήκαμε στο σημείο μηδέν. Θεωρώ αποπροσανατολιστικό τον διαχωρισμό μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί.

    Εξάλλου τα επιχειρήματα όλων εκείνων που σήκωσαν την αντιμνημονιακή σημαία – η Ν.Δ. την υπέστειλε ήδη – ήταν είτε να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, είτε να μην ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

    Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση και μελέτη για να αντιληφθεί κάποιος ότι οι απόψεις αυτές, αν δεν είναι αφελείς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, διότι πέρα απ” όλα τ” άλλα θα άφηναν τη χώρα μετέωρη.

    Γι” αυτό λοιπόν χρειάζεται υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και προπαντός ρεαλισμός. Η αμεριμνησία και η επιπολαιότητα είναι από τα φαινόμενα που μας οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.